Kommunens største solcellepark på vej til Sydals

En lokalplan og et kommuneplantillæg, som gør det muligt at placere et solcelleanlæg på et 37 hektar stort område mellem Lysabild og Tandslet kommer snart i offentlig høring i otte uger. Foto: Kim Toft Jørgensen
Clean Energy Advisors ApS ønsker at etablere en 37 hektar stor solcellepark mellem Tandslet og Lysabild på Sydals. Når solcellerne er installeret, vil 62 pct. af ProjectZeros målsætning for solcellekapacitet i Roadmap 2025 være nået.
 
Parken på Sydals bliver med en kapacitet på 39 MW (installeret effekt) kommunens største, idet Glansager/Vollerup er på 25 MW. Et planlagt anlæg i Stevning forventes at blive på minimum 28 MW.
 
– Det glæder mig, at vi efterhånden kravler op imod målsætningen, når det gælder solcelle-kapaciteten. Min fornemmelse er også, at der er bred opbakning til en fælles klimaindsats – for vores børns og børnebørns fremtids skyld. I forbindelse med idehøringen i januar, før vi gik i gang med kommuneplantillægget, fik vi kun én bemærkning, nemlig fra Haderslev Stift, der ikke havde nogen indvendinger, siger Aase Nyegaard, formand for Teknik- og Miljøudvalget.
 
Udvalget har netop godkendt, at forslaget til lokalplan og kommuneplantillægget sendes i offentlig høring. Alle mulighed for at kommentere forslagene i forbindelse med den offentlige høring, som er på otte uger.
 
– Det er ret fantastisk at følge med i indsatser og resultater i forhold til at nå målsætningerne i Roadmap 2025 – både takket være private husejere, der energirenoverer, virksomheder og institutioner. Jeg synes også, det her er lykkedes at finde et område, hvor solcelleanlægget ikke vækker stor opsigt i området, og hvor der ikke er mange naboer. Det er heller ikke vurderet, at anlægget vil medføre nogen videre miljøpåvirkning, supplerer udvalgets næstformand, Stefan Lydal.
 
Når anlægget er færdigt, vurderes det at levere ca. 40.000 MWh om året svarende til ca. 10.000 husstandes årlige strømforbrug.
 
FAKTA
Roadmap2025 er ProjectZeros handleplan for, hvordan Sønderborg-området når frem til en reduktion på 75 pct. af CO2-udledningen i 2025 (i forhold til 2008). Det er et delmål på vejen til at blive Europas første CO2-neutrale området i 2029.
Delmålet for solcellekapaciteten er 100 MW i 2025. Med anlæggene i Glansager/Vollerup og Sydals realiseres ca. 62 pct. af delmålet. Hvis Stevning vedtages og kommer med i regnestykket, vil ca. 92 pct. blive realiseret.
 
https://mcusercontent.com/5f3762aadd5d312003cf9cc61/images/1c8bf08a-211a-4a8a-8be1-da86793cdba7.jpg 
 

Seneste nyheder

Sønder Havnegade bliver til gågade i to måneder

Sønder Havnegade bliver til gågade i to måneder

Sønder Havnegade i Sønderborg lukkes fra mandag den 4. juli til torsdag den 1. september 2022. Lukningen bliver fra hjørnet af Brogade til hjørnet af Nørrebro. Sønder Havnegade får fra mandag den 4. juli til den 1. september status som gågade hvilket betyder, at der...

læs mere
Sundhedsuge for mænd i Sønderborg

Sundhedsuge for mænd i Sønderborg

Sønderborg Kommune deltager i den internationale 'Men's Health Week 2022' i uge 24. Det sker med hele fire spændende arrangementer med fokus på sundhed, fysisk aktivitet og fællesskaber for mænd. I forbindelse med Men's Health Week 2022 tilbyder Sønderborg Kommune et...

læs mere
Sundhedsudvalget besøger Sønderborg Parkinsonklub

Sundhedsudvalget besøger Sønderborg Parkinsonklub

Sundhedsudvalget har været på besøg i Parkinson Klub Sønderborg for at opleve et eksempel på, hvordan §18 midlerne skaber værdi. Her fik de bl.a. mulighed for at prøve Parkinson Boxing. Det er Sundhedsudvalget, der forvalter §18-puljen, som fordeles til gavn for...

læs mere