Erhvervsklimaet i Sønderborg Kommune går fortsat frem

Siden 2015 er det kun gået én vej for Sønderborg Kommune i analysen af erhvervsklimaet fra Dansk Industri – opad. I år placerer Sønderborg sig på en 25. plads.  

I årets erhvervsklimaanalyse fra Dansk Industri går Sønderborg Kommune tre pladser frem til en 25. plads i forhold til sidste år, hvor Sønderborg lå på en 28. plads ud af landets kommuner. Det er en markant forbedring i forhold til 2015, hvor kommunen fik en 96. plads.

Dansk Industris undersøgelse måler kommunerne på erhvervsvenlige parametre som infrastruktur og transport, udbud af arbejdskraft, kommunal sagsbehandling, information og dialog med kommunen med videre.

Især på parametrene kommunal sagsbehandling, arbejdskraft og fysiske rammer viser Sønderborg flotte fremskridt, og så er der generelt en tilfredshed i virksomhedernes oplevelse af kommunens erhvervsvenlighed.

Sønderborg går i analysen frem på den kommunale sagsbehandling i forbindelse med byggesager, sygedagpengesager og miljøforhold, i vurderingen af Jobcentret samt de kommunale folkeskolers samarbejde med virksomhederne.

På parametrene ’skatter, afgifter og gebyrer’ samt ’kommunens image’ går Sønderborg lidt tilbage, mens infrastruktur og dialogen med kommunen vurderes som uændret.

Den flotte placering skyldes intern dialog og samarbejde på tværs af fagområderne i Sønderborg, for det har ført til systematiske og konkrete handlinger med afsæt i en handleplan for at forbedre kommunens erhvervsvenlighed.

Dansk Industris analyse er med til at understrege Sønderborgs talrige erhvervsindsatser, som har givet udslag i alle målinger i 2020. I analysen fra Dansk Byggeri om erhvervsvenlighed placerede Sønderborg Kommune sig på en 12. plads ud af landets kommuner. I EjendomDanmarks rangering af ejendomsvenligheden fik kommunen en 7. plads, og for nylig udkom kommunens egen Landbrugsundersøgelse, som også viste fremgang.

Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen:

Jeg er meget stolt over, at Sønderborg Kommune ender på en samlet 25. plads. Undersøgelsen viser, at vores virksomheder generelt er tilfredse med vores erhvervsvenlighed, og det er jeg meget tilfreds med. Ikke mindst glæder jeg mig over, at vi på landsplan er kommet i top tre over kommunal sagsbehandling. Det er super flot og stærkt gået, ikke mindst af alle de ansatte i det kommunale maskinrum, hvor de enkelte sagsbehandlere i teknik- og miljøforvaltningen yder en saglig og kompetent sagsbehandling i tæt samarbejde med kollegaerne i Erhvervsservice. Det er årsagen til, at vi klarer os så godt på det parameter, og det kan jeg og resten af Byrådet kun være begejstrede over, for det er en kommunal kerneopgave at yde en gode service for blandt andet vores virksomheder.  

Erhvervsudvalgets formand, Gerhard Bertelsen:

Igen går Sønderborg frem med et stærkt resultat i erhvervsanalysen fra Dansk Industri, og jeg er glad for, at Sønderborg Kommune fortsat er placeret i den bedste tredjedel. Undersøgelsen kommer netop, som vi afslutter en større dialogrunde med vores lokale virksomheder, som skal sikre, at vi har fingeren på pulsen. Det glæder mig, at vi går frem på den kommunale sagsbehandling og ikke mindst på brugen af private leverandører. Konkurrenceudsættelse er et vigtigt område til at skabe en effektiv og veldrevet kommune, og med årets måling kan vi se, at vi er på rette vej, selv om vi ikke er i mål. Dataene viser, at vi bevæger os i den rigtige retning, og nu fortsætter vores arbejde, så vi gerne fremadrettet når endnu højere op.

Erhvervsudvalgets næstformand, Heidi F. Jørgensen:

Jeg er især glad for, at virksomhederne vurderer samarbejdet med vores folkeskoler mere positivt. Det er et område, hvor vi har gjort en indsats, så vores børn og unge forstår betydningen af vores erhvervsliv i kommunen – og omvendt. Desværre kniber det lidt mere for os at tiltrække nye virksomheder og skabe mere iværksætteri. Det er dog en opgave, som vi i Sønderborg Kommune er meget bevidste om, og derfor er det et fokusområde i budgetaftalen for 2021, som Erhvervsudvalget og Sønderborg Vækstråd i samarbejde skal løse, og som vi allerede har taget hul på.

Formand for Sønderborg Vækstråd, Henrik Raunkjær:

Helt overordnet ser det meget positivt ud. Når jeg kigger på de forskellige kategorier, så træder arbejdskraft frem som en af dem, hvor virksomhederne har en meget positiv oplevelse. Både på at skaffe kvalificeret arbejdskraft, men også på samarbejdet med Jobcentret. Det samme gør sig gældende med den fantastisk flotte 3. plads på kommunal sagsbehandling, som er en af landets bedste. Virksomhederne oplever en kompetent og hurtig tilbagemelding, og jeg hører, at der er sket et holdningsskift til, at nu kan meget lade sig gøre – inden for de gældende regler selvfølgelig. Det er to områder, hvor Sønderborg Kommune har lavet en stærk indsats, og det slår igennem i årets måling.

Fakta:

Lokalt Erhvervsklima 2020 er Dansk Industris landsdækkende undersøgelse, der evaluerer og sammenligner erhvervsvenligheden i landets kommuner.

Vurderingen af kommunernes erhvervsvenlighed er baseret på en tilfredshedsundersøgelse blandt de lokale virksomheder samt en lang række statistiske parametre, der indikerer, hvordan det er at drive virksomhed i kommunen.

Analysen udkommer årligt og startede i 2010.

Link til undersøgelsen

Seneste nyheder

Gendarmstien er klar til forårets vandringer

Gendarmstien er klar til forårets vandringer

81 kilometer af den 84 kilometer lange Gendarmsti er klar til forårets vandreture samt certificeringen til EU’s mærke Best of Europe. Enkelte strækninger er fortsat lukket efter stormfloden i oktober 2023. Den populære vandrerute Gendarmstien fik store skader under...

læs mere