Indlæser Begivenheder

Åndssvageforsorgens prestigeprojekt – live i stuen

21. november 2023 | 15:30 - 16:15

I uge 47 er der Bibliotekernes festival for historie. Her vil oplægsholdere fra landets museer og kulturarvsinstitutioner giver deres vinkel på festivalens tema “Når verden vendes på hovedet”. Foredragene bliver livestreamet på biblioteker i hele landet.

Sprogø 1923. Åndssvageforsorgens prestigeprojekt for de moralsk åndssvage blev skabt ud af banebrydende politiske og videnskabelige visioner. Visionen var at bekæmpe fattigdom og degeneration. Isolation, opdragelse og sterilisation var kuren, som skulle sikre Danmarks fremtid. Spørgsmålet er dog, hvilken pris betalte Petras datter og alle de andre for at samfundet betragtede dem som “åndssvage” og “erotisk abnorme”?

 

Oplægsholder Sarah Smed er historiker og leder af Danmarks Forsorgsmuseum på Viebæltegaard i Svendborg.

 

 

 

Bibliotekernes festival for historie

Når verden vendes på hovedet

Bål, brand og krig er stof til gode historier. Men hvad er det, der skaber nye perspektiver på verden, og som får mennesker til at vælge en ny retning? Er det de store personligheder, der fremprovokerer historiens spring og kolbøtter, eller er det de pludselige revolutioner og katastrofer? Måske er det den gradvise udbredelse af nye ideer og religioner, der får hovederne til at snurre? Eller er det mødet med andre kulturer, der nu og i fortiden vender alting på hovedet?

Bibliotekernes festival for historie sætter lys på de afgørende øjeblikke, der vendte verden på hovedet. I uge 47 kan du deltage i aktiviteter på folkebiblioteker i hele landet og opleve oplægsholdere, der retter opmærksomheden mod fortiden og vores vej til nutiden.

 

 

 

 

Få flere informationer om begivenheden og køb en evt. billet her

Share This Event

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Detaljer

Dato:
21. november 2023
Tidspunkt:
15:30 - 16:15
Pris:
Gratis – mød bare op
Begivenhed Kategori:
Hjemmeside:
Besøg hjemmeside