Arbejdet med bystrategi for Gråsten-Rinkenæs-Egernsund sættes i gang

     
Teknik- og Miljøudvalget har netop godkendt, at processen med at få lavet en bystrategi for Gråsten-Rinkenæs-Egernsund skal begynde. I efteråret bliver borgerne inddraget, og om et års tid forventes bystrategien at blive vedtaget.  

I 2015 besluttede Byrådet i Sønderborg Kommune, at der i samarbejde med lokale ildsjæle skal udarbejdes strategier for udviklingen af kommunens større byer. Nu er turen kommet til den næste by i rækken, og det er Gråsten-Rinkenæs–Egernsund.
 
– Bystrategien skal styrke de tre byers samlede identitet, for den vil sætte fokus på, at de tre byer fremstår som et mere samlet område. Det er helt naturligt, for Gråsten-Rinkenæs–Egernsund er mere eller mindre smeltet sammen, og dermed er der også en større styrke. Men bystrategien vil i høj grad også fokusere på byernes forskellige potentialer, så byerne kan understøtte hinanden, for der er forskel på styrkerne i de tre byer, og det skal også dyrkes og synliggøres. Med bystrategien får vi et håndgribeligt værktøj, der viser retning og rammer for byernes fremtidige udvikling, siger Aase Nyegaard, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget. 

Processens forløb bliver lidt anderledes end de tidligere bystrategier. Årsagen er, at der allerede findes et godt grundlag i Masterplanen for Gråsten-området, der blev udarbejdet i 2015 af Gråsten Forum. Derfor vil bystrategien for Gråsten-Rinkenæs–Egernsund tage afsæt i masterplanen og bygge videre på den.
 
– Byrådets vision er at arbejde målrettet med at udvikle kommunens byer, blandt andet gennem bystrategier at synliggøre de enkelte byers potentialer og identitet. Samtidig får vi sat byerne ind i en fælles sammenhæng og fortælling, så de bidrager til en positiv udvikling af Sønderborg kommune som helhed. På den måde styrker arbejdet med bystrategierne også samarbejdet og netværksdannelsen mellem byerne, politikere, erhvervslivet, borgere og øvrige aktører, hvilket sikrer fuld udnyttelse af byernes potentialer, siger Stefan Lydal, der er næstformand i Teknik- og Miljøudvalget. 

Der er på nuværende tidspunkt vedtaget bystrategier for Augustenborg, Broager og Nordborg-Havnbjerg. Bystrategierne er blevet til med input fra byernes borgere gennem borgerinddragelses processer. Bystrategien for Sønderborg by er i øjeblikket under udarbejdelse.
 
Tidsplan
Det vurderes, at det vil tage ca. ét år at få udarbejdet en bystrategi for Gråsten-Rinkenæs-Egernsund.
 
Tidsplanen forventes at forløbe som følger:
 
2-3. kvartal 2021: Opstart
3-4. kvartal 2021: Inddragelse
4. kvartal 2021: Udarbejdelse
1. kvartal 2022: Høring og vedtagelse
2. kvartal 2022: Implementering
     

Seneste nyheder

Skal du have fjernet asbesttag: Så læs mere her

Skal du have fjernet asbesttag: Så læs mere her

Det er indtil 1. januar 2025 lovligt selv at fjerne sit asbesttag, men der er regler, som skal overholdes. Sønderborg Kommune gør i den forbindelse opmærksom på, at asbest er et farligt materiale, som skal behandles forsvarligt. Støv- og asbestfibre er skadeligt for...

læs mere
Vær med i March mod Ensomhed i Sønderborg Kommune

Vær med i March mod Ensomhed i Sønderborg Kommune

For fjerde år i træk er Sønderborg Kommune værtskommune for March mod Ensomhed, der er et landsdækkende event med fokus mod ensomhed. March mod Ensomhed i Sønderborg foregår søndag den 1. og mandag den 2. september 2024 Sundhedsudvalget inviterer alle borgere til i...

læs mere
Kom til Byggefestival på Kær Vestermark

Kom til Byggefestival på Kær Vestermark

Fra tirsdag den 9. juli er der Byggefestival på Kær Vestermark - og torsdag kan du deltage helt gratis. Alle er velkomne til at deltage i festivalen, der byder på både byggeaktiviteter, workshops, musik og mad. Byggefestivalen foregår den 9. juli-13. juli på...

læs mere