21-årige Marie er vokset op på Lolland, men er nu flyttet til Sønderborg og et job som deltidsbrandmand. Hun føler sig fantastisk godt modtaget i Sønderborg.
Med sine 160 cm, lakerede negle, lange øjenvipper og lyst til at gå i en feminin sommerkjole matcher Marie ikke helt billedet af den klassiske brandmand. Det er Marie godt klar over:
– Jeg ved godt, mange tænker på et muskelbundt på snart to meter og 100 kg, siger hun og griner:
– Men jeg kan godt li’ at udfordre folks stereotype tankegang. Det’ da bare sjovt. Selvfølgelig er der ting, jeg ikke kan gøre så godt som en stor, stærk mand. Men der er andre ting, jeg klarer bedre, fordi jeg netop er lille. Og det meste af det, de store mænd kan, det kan jeg også – jeg skal måske bare bruge mere viljestyrke ….. og den har jeg! lyder det bestemt fra Marie.
De 160 cm viljestyrke hedder Marie Yan Bach Toppenberg, og hun er født i Kina, men kom som baby til Guldborg på Lolland, hvor hun voksede op i en kernefamilie. Efter endt folkeskole tog hun fat på en HF i Maribo, som hun sluttede af i København, fordi hun valgte at lægge et ekstra år på for samtidig at kunne træne som kajakroer på eliteplan. Efter endt eksamen sidste sommer valgte hun at aftjene værnepligt ved Beredskabsstyrelsen i Haderslev.
Bidt af faget
– I de første tre måneder ved beredskabet gennemgår man en uddannelse som brandmand, og det blev jeg faktisk grebet af. Jeg vidste hurtigt, det var en vej, jeg gerne ville gå. Jeg holder af at hjælpe, at gøre en forskel – og jeg kan sagtens håndtere adrenalinkicket og at man ikke altid ved, hvad opgaven indebærer, før man når frem til branden eller ulykken, siger Marie, som i den sidste del af værnepligten blev uddannet til certificeret redningsspecialist.
Efter værnepligten søgte hun job som brandmand flere steder, bl.a. i Kolding, Aarhus og Sønderborg.
– At det blev Sønderborg hænger sammen med den helt utroligt positive modtagelse, jeg har fået. Lige fra første kontakt, dvs. svaret på min ansøgning og invitationen til samtalen, var det hele bare så positivt, og det er fortsat nu, hver jeg er her. Intromøde og mødet med mit hold – det har været fantastisk. Tilbud om hjælp til at flytte – ja, alle har været utroligt søde og hjælpsomme, siger Marie, som midlertidigt har bopæl på Møllegade, men 1. september flytter sammen med kæresten Kaare i en lejlighed i Frederikparken.
– Jeg skal kunne være på stationen på maks. fem minutter, så det ligger perfekt, siger hun.
Har sommervikariat
Marie er ansat som deltidsbrandmand, men arbejder lige nu på fuld tid, idet hun her i sommerperioden også har et vikariat. Det blev hun tilbudt efter tre ugers ansættelse.
– Og det er bare så typisk for den positive og tillidsfulde måde, jeg er blevet mødt på. Det er jeg altså bare så glad og taknemmelig for, siger hun.
Målet er at blive ansat som brandmand på fuld tid, men indtil det sker, er Marie indstillet på at søge arbejde på deltid i fx restaurationsbranchen.
Marie opfordrer andre unge til at overveje at blive brandmand:
– Det er spændende, man får knasende gode kolleger, og man får mulighed for at gøre en forskel. Men man skal være klar over, at det er et mandsdomineret fag, og at tonen ind imellem kan være sådan lidt drengerøvsagtig. Det har jeg det helt ok med. Men mine kolleger har været meget opmærksomme på, om jeg syntes, det var ok. ”Skal vi skrue lidt ned for det?” spurgte min holdleder, Jeppe, på et tidspunkt, fortæller Marie.
Hun opfordrer også alle unge, der efter endt eksamen er i tvivl om, hvad de vil, til at benytte sig af muligheden for værnepligt:
– Min oplevelse var, at mange fik klarhed over egen situation. Men lærer sig selv bedre at kende, og det bringer én godt videre i forhold til studievalg og job, siger hun.
Den vigtige fødekæde
Beredskabschef Allan Dalager Clausen glæder sig over den indstilling og det mindset, Marie repræsenterer:
– Hun har det, vi gerne vil have mere af – unge med vilje og gå på-mod. Det gælder både i faste job og som frivillige på vores 15 stationer. De er jo stadig er det solide fundament i vores beredskab. Vi siger sommetider, at ”alle kan lære at slukke en brand”, men ikke alle har det mindset, der skal til for at tænke på andre end sig selv først og til at acceptere, at der også er kedelige opgaver ind imellem de spændende – såsom rengøring, klargøring af grej og ventetid. Det er vigtigt for os at holde liv i fødekæden, og det er Marie med til, siger Allan.