Ingenting småkager

"Ingenting" småkager

Selvom navnet ikke lyder af meget, er 'ingenting' værd at prøve

Småkagens navn, 'Ingenting', hentyder til småkagernes lethed. Man kunne altid klemme 'ingenting' ned, og derfor var småkagen oftest afslutningen på et stort sønderjysk kaffebord.

Kaffebordstraditionen er fra 1870'erne, hvor Sønderjylland var under tysk styre. Det var forbudt for sønderjyderne at samles, hvis der blev udskænket alkohol, så i stedet tyede man til kaffe og kage og det sønderjyske kaffebord. Her medbragte man en kage, som skulle på fællesbordet, og konerne dystede om den bedste kage.

Småkagebund:

185 g hvedemel
1 stk. æggeblomme
125 g smør
1 spsk. fløde

Marengs:

1 stk. æggehvide
150 g sukker
1 tsk. eddike
1 spsk. finthakket mandler uden skal

Fremgangsmåde:

Smuldr smør med mel og tilsæt æggeblomme og fløde. Ælt dejen hurtigt sammen og sæt på køl i ½-1 times tid. Rul dejen ud i et tyndt lag - ca. 4 mm - og udstik små runde bunde på ca. 4-5 cm i diameter. Placer bundene på en bageplade beklædt med bagepapir. Pisk hviderne stive med sukker og tilsæt eddike og mandler. Fyld marengsen i en sprøjtepose og sprøjt en fin roset på hver bund. Bag kagerne på næstøverste rille i 8-10 min ved 150 grader. Marengsen må ikke blive mørk. Køl af på rist.