Gode råd jern

"Gode råd"-småkager

Gode råd eller 'goed raj' er en helt unik, sønderjysk småkage

Gode råd er helt unikke småkager, som bare skal prøves. De er kendt for deres smukke mønster og kan ved første øjekast godt ligne en flad vaffel. De tager lidt tid at fremstille, såfremt man kun har et enkelt jern, men er til gengæld ventetiden værd. Disse småkager har normalt sin faste plads på det sønderjyske kaffebord, som man også finder i Sønderborg-området.

Kaffebordstraditionen er fra 1870'erne, hvor Sønderjylland var under tysk styre. Det var forbudt for sønderjyderne at samles, hvis der blev udskænket alkohol, så i stedet tyede man til kaffe og kage og det sønderjyske kaffebord. Her medbragte man en kage, som skulle på fællesbordet, og konerne dystede om den bedste kage.

Ingredienser:

500 g mel
250 g sukker
200 g smør
4 æg
3 stk kardemomme
1 tsk vaniljesukker

Rør sukker og smør sammen. Tilsæt æg, vaniljesukker og kardemomme. Rør mel i lidt ad gangen. Læg en lille klat dej på et særligt gode råd-jern med en teske og bag i ca. 2 min. Gode råd skal være lysebrune, helt tynde og sprøde, så sørg for at lade dem køle lidt inden servering.