Slot

Historiske mindesmærker og oplevelsessteder

I Sønderborg-området har vi ikke blot fire smukke slotte, men også historiske mindesmærker, som er værd at opleve

Gå på opdagelse i vores smukke område, hvor du kan mærke historiens vingesus.

Slotte

Sønderborg har ikke mindre end fire slotte med hver sin unikke historie. Selvom de ikke alle er åbne for offentligheden, byder slottene hver især på forskellige oplevelser.

Sønderborg Slot

Sønderborg Slot ligger ved Sønderborg havn og rummer en rig historie. I dag er slottet omdannet til museum med spændende udstillinger om slottets og Sønderborg-områdets historie. Børn og barnlige sjæle kan tage på skattejagt i slottets mange rum, mens de voksne kan nyde den smukke slotskirke, den dystre fangekælder og riddersalen.

Læs mere om Sønderborg Slot her.

Gråsten SlotGråsten slot

Gråsten Slot er sommerresidens for den danske kongefamilie og har været det siden 1935, hvor Dronning Ingrid, der var tæt knyttet til Sønderjylland, fik overdraget slottet.I

I dag er slotshaven og slotskirken åbent for offentligheden, når kongefamilien ikke er på besøg. Her kan du bl.a. nyde den flotte udsigt ud over Slotssøen eller gætte de mange planter og blomster i Den Kongelige Køkkenhave.

Læs mere om Gråsten Slot her.

Augustenborg SlotAugustenborg Slot

Augustenborg Slot, som er opkaldt efter hertuginde Augusta, kan i dag kun nydes udefra, da Landbrugs- og Fiskeristyrelsen har til huse i bygningerne. Man kan dog komme ind og se Augustenborg Slotskirke samt Palæet ved slottet, som er en del af Augustiana - en skulpturpark med tilhørende galleri.

Nordborg Slot

Nordborg Slot, som tidligere hed Alsborg, er i dag en moderne efterskole, som gennem en årrække har dannet baggrund for Nord-Als Musikfestival.

Andre historiske steder

Sønderborgs særlige placering og historie er både mærkbar og synlig, og derfor kan du opleve vores historiske traditioner, som er kendetegnende for vores landsdel.

Ringriderpladsen

Oplev middelalderens ringridning, når Sønderborg-områdets byer på skift hen over sommeren holder denne gamle tradition i hævd. Oplev de imponerende rytteroptog og fest i dagevis, når byerne trækker i festtøjet. Den største ringriderfest finder sted i Sønderborg den anden weekend i juli.

Dybbøl Mølle

Dybbøl Mølle er i dag et dansk vartegn, som var centrum for kampene i 1864. Møllen  er indrettet som museum med udstillinger om bl.a. møllens historie, 1864 m.m. Man kan i dag med fordel besøge både møllen samt Historiecenter Dybbøl Banke for at få den fulde historie og oplevelse af 1864-fortællingerne.

Se åbningstider og priser her.

Cathrinesminde Teglværksmuseum

Oplev en vaskeægte del af den danske og sønderjyske industrihistorie på Cathrinesminde Teglværksmuseum på Broagerland. Tag hele familien med ud og oplev udstillingen, som viser teglproduktionen gennem flere århundreder.

Læs mere om Cathrinesminde Teglværksmuseum her.

Oplevelsesparker

Historiecenter Dybbøl Banke

Rejs med tilbage i tiden, når krig og dagligdag i 1864 genoplives med stort bymarked og soldaterlejr. Du kan søge dækning for granaterne med familien eller opleve soldaternes hverdag med spændende historiske rekvisitter.

Læs mere om Historiecentret her.

Universe

Universe er en spændende oplevelsespark for hele familien, hvor naturvidenskab, teknologi og iværksætteri er i højsædet. Oplev de mange alsidige oplevelser såsom gejseren, gletsjeren, rapelling, segway, vandkanoner, 5D-biografen, laserbanen og rakat-værksteder, mens I nyder den smukke have og de flotte omgivelser. Der er ofte events i parken samt deglige shows, fx science show og Robert Robot.

Læs mere om Universe her.

Både fra fortiden

I Sønderborg-området findes tre bådelaug, hvor du kan komme helt tæt på kopier af gamle både fra fortiden. Oplev krigerkanoen Hjortspringbåden, oldtidsbåden Nydambåden og vikingeskibet Sebbe Als.