Praktisk information
Vi har samlet både vigtige adresser, infrastruktur og godt at vide som tilflytter.
Information om vigtige adresser i Sønderborg Kommune
Borgerservice - Din adgang til kommunen
Sønderborg Kommune har en Borgerservice i både Sønderborg, Nordborg og Gråsten, hvor du altid kan henvende dig, hvis du har brug for hjælp. Her er der en borgercafé med PC’er, som man frit kan benytte.
Borgerservice hjælper dig gerne med de digitale selvbetjeningsløsninger som fx anmeldelse af flytning, ansøgning om boligstøtte, opskrivning i daginstitution m.m. Skal du melde flytning, så kan du læse mere her. Du kan også få hjælp til at bestille eller tanke Rejsekort op.
Biblioteket Sønderborg - Mødestedet for voksne og børn
Biblioteket Sønderborg har flere afdelinger fordelt i kommunen.
Det er gratis at låne bøger, DVD’er m.fl. på biblioteket. Sundhedskortet er dit lånerkort, som du skal bruge, hver gang du låner på biblioteket.
Bibliotekerne tilbyder en bred vifte af arrangementer for både voksne og børn lige fra foredrag til teater, 3D-print og meget mere.
Visit Sønderborg - Dit lokale turistkontor
Turistkontoret i Sønderborg er placeret i “Det Sønderjyske Hus” på byens gågade.
Visit Sønderborg kan bl.a. hjælpe med service og information om restauranter, seværdigheder eller begivenheder, booking af ture og rundvisninger samt salg af diverse billetter, campingpas, fisketegn og fiskekort m.m.
Affald og genbrug
Det er Sønderborg Forsyning, der tømmer både din genbrugs- og din dagrenovationsbeholder. Vil du vide, hvornår din beholder bliver tømt, kan du finde informationerne her. Se også hvor du finder genbrugspladserne, og hvornår de har åbent.
I Sønderborg Kommune sorterer vi vores affald, og derfor har du både en genbrugsbeholder og en beholder til dagrenovation. Sønderborg Forsyning har en SMS-ordning, som hjælper dig til at huske hvornår og hvilken affaldsbeholder, der skal tømmes. Du skal blot indtaste dit mobilnummer. Er du i tvivl om sorteringen af dit affald, er der hjælp at hente i Sorteringsguiden.
Transport og infrastruktur
Sønderborg-området har en meget god infrastruktur med lufthavn, motorvej, jernbanenet, færgeruter samt gode busruter.
Sønderborg Lufthavn
Sønderborg Kommune har sin egen lufthavn med gratis parkering.
Lufthavnen ligger blot 8 km fra Sønderborg centrum og har daglige afgange til København, som kun tager 35 min. I ferierne tilbydes også charterrejser.
Færger og havne
Fynshav-Bøjden: Alslinjen
Fynshav-Søby: Ærøfærgen
Ballebro-Hardeshøj: Færgen Bitten
Sønderborg-Tyskland: MS Feodora II
Egernsund-Langballigau: Cykelfærgen
Akut hjælp og vagttelefoner
Har du brug for et apotek, kan du med fordel benytte Apoteket Borgen, som er placeret i indkøbscentret Borgen i Sønderborg og har de længste åbningstider.
- 112
Det landsdækkende alarmnummer i tilfælde af ulykke, en alvorlig forbrydelse eller opstået brand, der er fare for liv, ejendom eller miljø. Ring KUN 112, når der er akut brug for politiets udrykning, ambulance, brandvæsen eller miljøberedskab. - 114
Politiets servicenummer, som du kan bruge, når det IKKE er akut. - 70 11 07 07
Lægevagten, der konsulterer, udskriver medicin og visiterer til skadestuen/-klinikken. - 9944 0809
Tandlægevagten - 88 72 41 09
Sønderborg Brand og Redning - 74 42 05 28
Sønderborg Kvinde- & Krisecenter - 82 12 12 12
Giftlinjen