Kagebord

Sønderjyske udtryk og talemåder

Lær nogle gode begreber og ord på sønderjysk

Når du flytter til det sønderjyske, hvor Sønderborg og det omkringliggende område nærmest kan betegnes som højborgen for den sønderjyske dialekt, kan det umiddelbart virke svært at forstå ’æ språch’ (sproget). Derfor har vi her samlet nogle gode udtryk, ord og talemåder fra dialekten, som ruster dig bedre til mødet med det sønderjyske folk. Klik på playknappen for at lytte til udtalen.

Dog er det vigtigt at sige, at de fleste sønderjyder godt kan skifte til rigsdansk – men du er sikker på, at blive budt velkommen og integreret med et par sønderjyske gloser.

Mojn

’Mojn’ kan faktisk bruges i de fleste sammenhænge som hilsen eller farvel, men en ægte sønderjyde vil dog mene, at der er forskel på, hvordan ordet bruges. Et langtrukket, enkelt ’mojn’ vil derfor typisk betyde goddag, mens to hurtige ’mojn, mojn’ oftest er farvel.

Bom

Selvom grænsebommen er et varmt samtaleemne, er her altså tale om slik. Ordet bruges ofte af børn, der plager deres forældre om 'en tut bom' = 'en pose bolsjer'.

Gaf

Et 'gaf' er et hul. Ordet suppleres typisk også med røv, altså ’røvgaf’. Det er næppe en god ting at blive betegnet som, så her anbefaler vi lidt indre refleksion. Et godt udtryk er 'hæ do gaf i æ fæk?', som betyder 'har du hul i lommen?'.

Kache

Vigtigt ord at kunne, for her er der lækre kager fx i form af et sønderjysk kaffebord med bl.a. 'kræm snit' (Napoleons kage), 'ingenting' (en småkage), 'goj raj' (gode råd) og 'striftort' (lagkage) og måske endda kaffe i sigte.

Pik å æ vinne

Her er ikke tale om sjofelheder. Der er nærmere tale om en frossen sønderjyde, der gerne vil indenfor i varmen og står og banker på vinduet.

Bachætte

Det kunne godt lyde som baguette med lidt hollandsk accent, men det er nu bare 'bagefter'.

Jæn å æ dækkel

Bliver du spurgt, om du skal have ’jæn å æ dækkel?’, er det en god ide at takke nej. Sådan nogle sønderjyder spiser rigeligt med rugbrød og slår altså en proper næve.

Mut / Muddes å æ kjaf

Her er det til gengæld en god ide at takke ja, hvis du bliver tilbudt et ’mut’ eller et 'muddes'. Det er nemlig kys, så medmindre det er svigermor, der tilbyder, så sig ja. En 'mutstift' er også en læbestift.

Æ tøs

Prosit! Nej, her er nærmere tale om et udtryk for en holdning, hvor sønderjyden forklarer, hvad han synes.

Pusser

Selvom man måske godt kan fristes til at tro, at man er en kær lille en, så er her i stedet tale om noget, man har på fødderne, nemlig hjemmesko. Bedre held næste gang.
I julemåneden har børnene har 'pusser' i vinduet i stedet for sokker, hvor de håber på lidt godt fra 'æ julemand'.

Vil du læse mere om det sønderjyske sprog, kan du med fordel besøge Æ Synnejysk Forenings hjemmeside eller føje flere sønderjyske ord til dit ordforråd på Alsingergildets hjemmeside. Du kan også læse denne blog, som er skrevet på sønderjysk.