HM Dronningen kommer til udsat 100-års fejring af Genforeningen


Sådan så der ud i Kongeskansen den 11. juli 1920, da Kongeparret afsluttede sin rejse igennem Sønderjylland efter Genforeningen. Kongeskansen bliver også centrum for en ceremoni, når den udsatte 100-års markering finder sted den 13. juni i år, men Coronaen hindrer muligheden for en ny folkefest. Foto er venligst udlånt af Museum Sønderjylland Sønderborg.    
100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 skulle sidste år have været fejret med kongelig deltagelse i Syd- og Sønderjylland i fem dage, kulminerende med en gigantisk folkefest på Dybbøl Banke den 11. juli. Det satte Coronaen en stopper for. Men fejret bliver 100-året nu alligevel.
Det sker med et program den 13. juni, som indeholder en ceremoni i Kongeskansen og en åben, officiel fejring, begge med deltagelse af HM Dronningen. Der opfordres samtidig til, at man lokalt fejrer Genforeningen med små sammenkomster.
 
– Jeg meget glad for, at Hendes Majestæt Dronningen har givet tilsagn om at medvirke i en forsinket fejring i år. Programmet bliver tilpasset, og det bliver stadig en smuk markering. Vi kan alle være med til at gøre det til en slags folkefest, nemlig ved at hejse flaget og holde små mini-genforeningsfester hjemme i haven, på gaden eller med familien. Det håber jeg, sønderjyderne vil være med til, lyder det fra borgmester Erik Lauritzen.
 
Markeringen den 13. juni bliver indledt med en ceremoni i Kongeskansen for indbudte gæster og uden adgang for offentligheden. Herefter er det tyske mindretal vært for et besøg i det nye museum på Rønhaveplads. Om eftermiddagen er der i Koncertsalen Alsion et program med taler, musik og andre kunstneriske indslag, og dagen slutter med en koncert.
Der etableres et hot spot i Sønderborg, hvor publikum på storskærm kan følge det officielle program.
 
– Det er ærgerligt, at den storstilede markering, der var planlagt sidste år, blev stoppet på grund af Corona. Men faktisk tror jeg, at mange – bl.a. takket være fine TV-udsendelser – alligevel fik en god fornemmelse af den historiske begivenhed og et kendskab til den sønderjyske historie, som de ikke havde før. Og så er det fornemt, at vi med forsinkelse får en markering i år med prominent deltagelse og forhåbentlig en god folkelig opbakning, siger formand for Udvalget for Kultur, Idræt, Handel og Turisme i Sønderborg Kommune, Stephan Kleinschmidt.
 
DR2 vil sende et uddrag fra markeringen tirsdag aften den 15. juni om aftenen, og Sønderborg Kommune arbejder på at sikre livestreaming, så man hjemmefra kan følge begivenhederne hele dagen den 13. juni.
 
Endelig bliver 100-året for Genforeningen også markeret med et DGI-stafetløb fra kommune til kommune og et virtuelt løb for alle fra den 9. maj til den 6. juni, koncert på scenen på Rønhaveplads den 22. maj, korkoncert med genforeningssange i Koncertsalen Alsion den 5. juni samt en række lokale aktiviteter, som arrangører gennemfører med støtte fra Sønderborg Kommune.
 
– Jeg er klar over, at 101-året for Genforeningen ikke er helt det samme som 100 år. På den anden side trænger vi vist alle til at feste, så hvorfor ikke benytte denne anledning til at samles med familie, venner eller naboer omkring en genforenings-menu og på den måde alligevel skabe en folkelig begivenhed, siger Erik Lauritzen.
 
FAKTA
100-året for Genforeningen blev markeret over hele landet i 2020, men i reduceret form. Derfor er der noget fejring til gode. Sommerprogrammet fra 1. maj til Genforeningsdagen 15. juni i år kan ses på www.genforeningen2020>paa-gensyn–i-maj-2021
Der er bl.a. fest ved Folkehjem i Aabenraa, stafetløb i hele Sønderjylland, teater, opera og Royal Run med Kronprins Frederik til september.
Som afrunding besøger HM Dronningen Sønderjylland den 13. juni 2021 – op til Genforeningsdagen den 15. juni. Besøget tager afsæt i den rejse, som Dronningens farfar, Kong Christian X, foretog til Sønderjylland i juli 1920 efter Genforeningen.
Der arbejdes stadig med programmet, ligesom nye restriktioner kan indebære ændringer.
Du kan følge Genforeningsfesten den 13. juni kl. 13.00-21.30 på www.sonderborg.dk/2020, på Sønderborg Kommunes Facebook-side og på Facebook-siden Genforeningen 2020 i Sønderborg Kommune.

https://mcusercontent.com/5f3762aadd5d312003cf9cc61/images/e20008c6-5a0d-4519-8e89-5439aca6b1a2.jpg
 

Seneste nyheder

Større arbejde sættes i gang på Egernsundbroen

Større arbejde sættes i gang på Egernsundbroen

default I løbet af foråret sættes to større arbejder i gang på Egernsundbroen. To fag på broen skal males, og fire fuger i vejbanen skal udskiftes. Arbejdet kommer til at påvirke trafikken samt vandrere på Gendarmstien. Sønderborg Kommune sætter to større vejarbejder...

læs mere
Gendarmstien er klar til forårets vandringer

Gendarmstien er klar til forårets vandringer

81 kilometer af den 84 kilometer lange Gendarmsti er klar til forårets vandreture samt certificeringen til EU’s mærke Best of Europe. Enkelte strækninger er fortsat lukket efter stormfloden i oktober 2023. Den populære vandrerute Gendarmstien fik store skader under...

læs mere