Ny historisk og bæredygtig frugthave på Kær Vestermark

En ny frugthave anlægges ved Løkkegård i relation til Center for Verdensmål. Havens placering er markeret på billedet.
Fortid, nutid og fremtid kommer til at gå hånd i hånd i en ny frugthave, der efter sommerferien anlægges ved Løkkegård i relation til Center for Verdensmål på Kær Vestermark ved Sønderborg.
En ny historisk frugthave skal redde ældgamle sønderjyske æblesorter fra at gå tabt og på sigt forsyne sønderjyderne med friske lokale æbler hen over en lang sæson. Samtidig bliver haven et udstillingsvindue for det, der inden for fagsproget kaldes permakultur – en bæredygtig jordbrugsmetode, der nedsætter CO2 udledning, fremmer lokal biodiversitet og mindsker plantesygdomme. På den måde støtter haven FN´s verdensmål om en bæredygtig fremtid, samtidig med at fortiden bevares.

Sønderborg Kommunes udvalg for Landdistrikter, Natur og Fødevarer har siden 2018 haft fokus på at indsamle og bevare gamle frugtsorter – primært æbler. Nu er projektet så langt, at spaden til en ny have kan sættes i jorden allerede til august. Træerne vil blive plantet ud i haven i løbet af efteråret. De omkring 250 podede frugttræer er lige nu placeret i en planteskole ved Holm på Nordals.

Formand for udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer, Charlotte Engelbrecht glæder sig over at projektet er så langt, og at det taler direkte ind i kommunens fødevarestrategi, der bl.a. arbejder på at en større del af vores fødevarer skal findes lokalt:
– Den bagvedliggende motivation for at bevare de gamle sorter er tanken om at kunne forsyne sønderjyderne med lækre lokale æblesorter, der modnes på forskellige tidspunkter hen over en lang sæson. Drømmen er, at vi får et alternativ til de fx importere æbler pakket ind i plastik og transporteret hertil fra andre kontinenter. Med udbredelsen af de mange forskellige sorter får vi adgang til helt friske lokale æbler direkte fra grenen en stor del af året, siger Charlotte Engelbrecht.

Den første af flere offentlige haver
Der findes i dag mindst 300 danske æblesorter. 20 af disse kendes fra Als og Sundeved, hvoraf en stor del var tæt på at gå tabt indtil for nylig. Kær Vestermark er tænkt som en naturlig base for de historiske frugtsorter, der siden kan opformeres og plantes videre ud i kommunen i offentlige historiske frugthaver, så borgere i hele kommunen og turister kan få adgang til og glæde af dem.

Førende landskabsarkitekt står bag
Det er ikke hvem-som-helst der står bag designet af den historiske frugthave, der inden længe begynder at tage form. Hvis haveinteresserede synes de har hørt navnet Mary Reynolds før, så er det fordi hun tilbage i 2002 vandt verdens mest prestigefyldte havekonkurrence ”the Chelsea Flower show” med et projekt om netop bæredygtige haver og permakultur. Nu kommer sønderjyderne til at kende hende som kvinden bag den smukt designede frugthave på Kær Vestermark. Mary Reynolds er irlænder, og er en af de førende landskabsarkitekter inden for netop planlægning af bæredygtige haver.
Fakta
Som en del af verdensmålene skal Danmarks nettoudledning af drivhusgasser være 0 i 2050. Internationale forskningsenheder har konkluderet, at CO2 lagring i jorden er nødvendig for at nå dette mål. Permanente afgrøder og planter (permakultur) lagrer CO2 i jorden, og øger endvidere jordens evne til at optage vand og forebygger dermed tørke og oversvømmelse.

Seneste nyheder

Større arbejde sættes i gang på Egernsundbroen

Større arbejde sættes i gang på Egernsundbroen

default I løbet af foråret sættes to større arbejder i gang på Egernsundbroen. To fag på broen skal males, og fire fuger i vejbanen skal udskiftes. Arbejdet kommer til at påvirke trafikken samt vandrere på Gendarmstien. Sønderborg Kommune sætter to større vejarbejder...

læs mere
Gendarmstien er klar til forårets vandringer

Gendarmstien er klar til forårets vandringer

81 kilometer af den 84 kilometer lange Gendarmsti er klar til forårets vandreture samt certificeringen til EU’s mærke Best of Europe. Enkelte strækninger er fortsat lukket efter stormfloden i oktober 2023. Den populære vandrerute Gendarmstien fik store skader under...

læs mere