Ny historisk og bæredygtig frugthave på Kær Vestermark

En ny frugthave anlægges ved Løkkegård i relation til Center for Verdensmål. Havens placering er markeret på billedet.
Fortid, nutid og fremtid kommer til at gå hånd i hånd i en ny frugthave, der efter sommerferien anlægges ved Løkkegård i relation til Center for Verdensmål på Kær Vestermark ved Sønderborg.
En ny historisk frugthave skal redde ældgamle sønderjyske æblesorter fra at gå tabt og på sigt forsyne sønderjyderne med friske lokale æbler hen over en lang sæson. Samtidig bliver haven et udstillingsvindue for det, der inden for fagsproget kaldes permakultur – en bæredygtig jordbrugsmetode, der nedsætter CO2 udledning, fremmer lokal biodiversitet og mindsker plantesygdomme. På den måde støtter haven FN´s verdensmål om en bæredygtig fremtid, samtidig med at fortiden bevares.

Sønderborg Kommunes udvalg for Landdistrikter, Natur og Fødevarer har siden 2018 haft fokus på at indsamle og bevare gamle frugtsorter – primært æbler. Nu er projektet så langt, at spaden til en ny have kan sættes i jorden allerede til august. Træerne vil blive plantet ud i haven i løbet af efteråret. De omkring 250 podede frugttræer er lige nu placeret i en planteskole ved Holm på Nordals.

Formand for udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer, Charlotte Engelbrecht glæder sig over at projektet er så langt, og at det taler direkte ind i kommunens fødevarestrategi, der bl.a. arbejder på at en større del af vores fødevarer skal findes lokalt:
– Den bagvedliggende motivation for at bevare de gamle sorter er tanken om at kunne forsyne sønderjyderne med lækre lokale æblesorter, der modnes på forskellige tidspunkter hen over en lang sæson. Drømmen er, at vi får et alternativ til de fx importere æbler pakket ind i plastik og transporteret hertil fra andre kontinenter. Med udbredelsen af de mange forskellige sorter får vi adgang til helt friske lokale æbler direkte fra grenen en stor del af året, siger Charlotte Engelbrecht.

Den første af flere offentlige haver
Der findes i dag mindst 300 danske æblesorter. 20 af disse kendes fra Als og Sundeved, hvoraf en stor del var tæt på at gå tabt indtil for nylig. Kær Vestermark er tænkt som en naturlig base for de historiske frugtsorter, der siden kan opformeres og plantes videre ud i kommunen i offentlige historiske frugthaver, så borgere i hele kommunen og turister kan få adgang til og glæde af dem.

Førende landskabsarkitekt står bag
Det er ikke hvem-som-helst der står bag designet af den historiske frugthave, der inden længe begynder at tage form. Hvis haveinteresserede synes de har hørt navnet Mary Reynolds før, så er det fordi hun tilbage i 2002 vandt verdens mest prestigefyldte havekonkurrence ”the Chelsea Flower show” med et projekt om netop bæredygtige haver og permakultur. Nu kommer sønderjyderne til at kende hende som kvinden bag den smukt designede frugthave på Kær Vestermark. Mary Reynolds er irlænder, og er en af de førende landskabsarkitekter inden for netop planlægning af bæredygtige haver.
Fakta
Som en del af verdensmålene skal Danmarks nettoudledning af drivhusgasser være 0 i 2050. Internationale forskningsenheder har konkluderet, at CO2 lagring i jorden er nødvendig for at nå dette mål. Permanente afgrøder og planter (permakultur) lagrer CO2 i jorden, og øger endvidere jordens evne til at optage vand og forebygger dermed tørke og oversvømmelse.

Seneste nyheder

Sammen mod ensomhed

Sammen mod ensomhed

Sønderborg Kommune går sammen mod ensomhed, når Sundhedsudvalget igen inviterer hele kommunen med til March mod Ensomhed. Vil du med?Lørdag den 2. september går turen fra Fynshav til Sønderborg Rådhus.Søndag den 3. går turen fra Sønderborg Rådhus til kommunegrænsen...

læs mere
Kom til borgercafé om solceller og vindmøller

Kom til borgercafé om solceller og vindmøller

Lige nu er Kommuneplanforslag 2023-2035 i høring. Forslaget indeholder blandt andet 14 områder, hvor der er mulighed for at lave vedvarende energianlæg i form af solceller og vindmøller. Der er mulighed for at komme med høringssvar frem til den 6. september 2023. I...

læs mere