Cyklen kan hjælpe unge i job eller til uddannelse


Privatfoto: Thomas Sonne
20 unge ledige i Sønderborg Kommune får mulighed for at deltage i cykelprojektet Unge på toppen i efteråret 2021. Unge på toppen kombinerer personlig udvikling, virksomhedspraktik og cykeltræning, og det ender med en cykeltur på 12 etaper og en tur op ad bjerget Alpe d’Huez.  
Du kan godt. Og vi skal nok hjælpe dig på vej.
 
Det er essensen i projektet Unge på toppen, som skal få 20 unge fra ledighed til uddannelse eller selvforsørgelse. For i projektet, der i høj grad handler om kost og idræt, personlig udvikling, virksomhedspraktik og et svært opnåeligt mål, bliver de unge rustet til at få et job eller komme i gang med en uddannelse.
 
Projektet gennemføres i andet halvår 2021, og gennem fysisk træning i tre måneder skal deltagerne nå frem til at kunne klare 12 etaper på cykel fra Sønderborg til Frankrig, som ender med, at de kører op ad Alpe D’Huez i starten af november.
 
– Det overordnede mål er at tilføre de unge vilje og selvtillid til at komme videre i uddannelse og få fodfæste på arbejdsmarkedet. Projektet er et forsøg på med en anderledes tilgang at hjælpe en gruppe af ledige borgere, og fokus er på at opbygge deres motivation og tro på egne handlemuligheder gennem cykeltræning og virksomhedspraktik. Og når vi vender den om, så kan der også være en gevinst for de virksomheder, der deltager. De tager både et socialt ansvar, men får samtidig også en mulig arbejdskraft efter virksomhedspraktikken, siger Jan Prokopek Jensen, formand for Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalget.
 
Projektet er planlagt til 20 deltagere, som skal findes i løbet af de kommende måneder. Og selv om projektet hedder Unge på toppen, så er der også gode erfaringer med andre, som har brug for en anderledes hjælp til at komme ud af ledigheden. Størstedelen af deltagerne er omkring 25-28 år, men deltagerne kan være fra 18 år og op til cirka 50 år. Rekrutteringen er allerede i gang, og der er pt. 25 motiverede ansøgere.
 
En væsentlig del af Unge på toppen er samarbejdet med virksomhederne, som projektfolkene er i gang med at opsøge.
 
– Her bliver fokus rettet mod de brancher og job, hvor der er stor mulighed for efterfølgende ansættelse. Unge på toppen henvender sig i særlig grad til de virksomheder, der har mangel på arbejdskraft – oftest på lager, i produktion, chauffører og truckkørere samt erhvervsuddannelser. Det er vigtigt, at vi finder praktikpladser til projektet, som sikre et godt match mellem virksomhedens behov og den unges ønske og kvalifikationer, siger Daniel Staugaard, medlem af Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalget. 

Thomas Sonne, der er selvstændig i HR-branchen, er projektleder for Unge på toppen. En rolle han har haft flere gange før.
 
– Virksomhederne og projektgruppen giver de unge evnen til at tage det lange seje træk. Evnen til at bestige de uoverskuelige udfordringer, men delt op i små bidder. Alpe d’ Huez kan jo også virke fuldstændig uoverskueligt, når du står og kigger på bjerget. Men deler du bjerget op i 21 bidder/hårnålesving, så er det til at overskue. Og det er det, som ofte er de unges udfordringer, at de ikke kan bestige de udfordringer som de løbende støder på i livet. Det lærer de her, siger Thomas Sonne. 

De seneste år har Unge på toppen kørt i Aabenraa Kommune med sammenlagt 140 deltagere, og af dem er 108 i dag selvforsørgende.
 
Fakta om Unge på toppen
Projektet kører i andet halvår af 2021 for 20 personer. Deltagerne er unge ledige på uddannelses- eller kontanthjælp i Sønderborg Kommune, som skal hjælpes til job, uddannelse eller personlig udvikling.
 
Projektet er en kombination af kost og idræt, personlig udvikling og virksomhedspraktik, og målet er at give de unge vilje og selvtillid til at komme videre i uddannelse og eller job. I projektet trænes der frem mod et svært opnåeligt mål – en cykeltur til Alpe d’Huez i november 2021.
 
Et samlet projekt for 20 unge koster 1,5 mio. kr. Kommunens egenbetaling er op til 1.050.000 kr.

Resten af beløbet forventes finansieret ved støtte fra fonde og sponsorer. Fabrikant Mads Clausens Fond har støttet projektet i Sønderborg med 300.000 kr. og virksomhederne, som deltager i projektet, skal betale 7.500 kr. ex. moms i sponsorat, som ved 20 virksomheder giver 150.000 kr.
 
Tidsplan:
Fra nu og til juli finder rekruttering af deltagere sted.
 
I august starter den første træning.
 
Fra september til oktober er deltagerne engageret på fuld tid med træning og virksomhedspraktik. Det betyder træning mandag og fredag, praktik tirsdag, onsdag og torsdag.
 
Turen til Alpe d’Huez gennemføres fra den 25. oktober til 6. november over 12 etaper.
 
November byder på fortsat praktik og opfølgning.
 
I januar/februar 2022 fortsætter den håndholdte proces for den enkelte unge, og den forventes afsluttet i løbet af foråret 2022.
 
Unge på toppen vil samtidig gøre de unge klar til at være repræsentants-ryttere, når Tour de France kommer til Sønderborg i sommeren 2022.

Seneste nyheder

Sønder Havnegade bliver til gågade i to måneder

Sønder Havnegade bliver til gågade i to måneder

Sønder Havnegade i Sønderborg lukkes fra mandag den 4. juli til torsdag den 1. september 2022. Lukningen bliver fra hjørnet af Brogade til hjørnet af Nørrebro. Sønder Havnegade får fra mandag den 4. juli til den 1. september status som gågade hvilket betyder, at der...

læs mere
Sundhedsuge for mænd i Sønderborg

Sundhedsuge for mænd i Sønderborg

Sønderborg Kommune deltager i den internationale 'Men's Health Week 2022' i uge 24. Det sker med hele fire spændende arrangementer med fokus på sundhed, fysisk aktivitet og fællesskaber for mænd. I forbindelse med Men's Health Week 2022 tilbyder Sønderborg Kommune et...

læs mere
Sundhedsudvalget besøger Sønderborg Parkinsonklub

Sundhedsudvalget besøger Sønderborg Parkinsonklub

Sundhedsudvalget har været på besøg i Parkinson Klub Sønderborg for at opleve et eksempel på, hvordan §18 midlerne skaber værdi. Her fik de bl.a. mulighed for at prøve Parkinson Boxing. Det er Sundhedsudvalget, der forvalter §18-puljen, som fordeles til gavn for...

læs mere