Borgerne på Bosager får orangeri og sansehave


Illustration fra dagsordenbilag: Om et års tid vil beboerne i Botilbud Bosager og i Bosager Aktivitets- og Samværstilbud have et orangeri og en sansehave, som de kan nyde hver dag uanset vind og vejr.
En donation fra en pårørende til en beboer på Botilbud Bosager gør det – sammen med politisk prioritering – muligt at etablere et orangeri og en sansehave, som både beboerne og brugerne af Bosager Aktivitets- og Samværstilbud (BAS) får glæde af. Social- og Seniorudvalget i Sønderborg Kommune afsætter 2,3 mio. kr. og håber, at orangeriet også vil tiltrække andre borgere og aktiviteter.
Mange af borgerne, der bor i Botilbud Bosager eller er brugere af aktivitetstilbuddet BAS, har ikke mulighed for at tage på en udflugt på cykel eller til fods, køre en tur i skoven eller til stranden. Nogle er kørestolsbrugere eller på andre måder mindre mobile, og mange befinder sig bedst i kendte rammer tæt på deres hjem.
 
– De fleste kommer ikke så meget ud i naturen i hverdagen, så et orangeri og en sansehave vil være en fantastisk gave for dem. De kan komme ud i naturen, se noget andet og møde andre, men er alligevel helt tæt på deres hjem og i omgivelser, som de hurtigt vil lære at kende og være trygge ved. Det er en meget fin gave, Bosager har fået fra en taknemmelig pårørende, og jeg er sikker på, at den vil give mange beboere og brugere af BAS masser af gode timer og gode oplevelser de kommende år, siger formand for Social- og Seniorudvalget i Sønderborg Kommune, Preben Storm, og tilføjer, at ophold og oplevelser i naturen netop er et af fokusområderne i socialpolitikken.
 
Orangeriet og sansehaven vil koste ca. 3 mio. kr. Heraf stammer 850.000 kr. fra donationen, mens det resterende beløb er overført fra udvalgets 2020-budget.
 
– Et orangeri giver mulighed for at komme ud i naturen i al slags vejr. Samtidig lægges der op til, at der vil være hække, kroge og hjørner, som giver mulighed for at finde et sted alene eller sammen med andre – alt efter hvad der er behov for eller overskud til. Der er både mulighed for ro og for samvær. Vi håber også, at orangeriet vil appellere til frivillige, som har lyst til at passe planter og være sammen med borgerne. Måske er der endda nogle, som har lyst til at komme og synge og spille i orangeriet og invitere både beboere og andre borgere til fælles oplevelser der. Det kunne være dejligt, supplerer udvalgets næstformand, Ganeswaran Shanmugaratnam. 
 
Det konkrete projekt for området mellem botilbuddet og samværstilbuddet er under udarbejdelse, og arbejdet ventes udført inden for det næste år.
 
FAKTA
Orangeriet og sansehaven er først og fremmest til de 42 beboere i Botilbud Bosager og de pt. ca. 32 brugere på Bosager Aktivitets- og Samværstilbud. Faciliteterne tilpasses deres fysiske og mentale handicaps.
Projektet finansieres med 850.000 kr. fra en donation fra en afdød pårørende til en beboer på Bosager samt 2,3 mio. kr., der er overført i budgettet fra 2020. Donationen på 850.000 kr. forvaltes af Foreningen LEV, som således også bakker op om projektet.
Beplantningen udføres, så den samtidig udgør en naturlig afgrænsning, da mange beboere ikke er trafiksikre.
UC Syd vil muligvis indgå i et samarbejde med Sønderborg Kommune, hvor der forskes i effekten for borgergruppen i at være i orangeri og sansehave. Der eksisterer ikke tilgængelig evidensbaseret forskning på området på nuværende tidspunkt.

Seneste nyheder

Kom til Byggefestival på Kær Vestermark

Kom til Byggefestival på Kær Vestermark

Fra tirsdag den 9. juli er der Byggefestival på Kær Vestermark - og torsdag kan du deltage helt gratis. Alle er velkomne til at deltage i festivalen, der byder på både byggeaktiviteter, workshops, musik og mad. Byggefestivalen foregår den 9. juli-13. juli på...

læs mere
Større arbejde sættes i gang på Egernsundbroen

Større arbejde sættes i gang på Egernsundbroen

default I løbet af foråret sættes to større arbejder i gang på Egernsundbroen. To fag på broen skal males, og fire fuger i vejbanen skal udskiftes. Arbejdet kommer til at påvirke trafikken samt vandrere på Gendarmstien. Sønderborg Kommune sætter to større vejarbejder...

læs mere
Gendarmstien er klar til forårets vandringer

Gendarmstien er klar til forårets vandringer

81 kilometer af den 84 kilometer lange Gendarmsti er klar til forårets vandreture samt certificeringen til EU’s mærke Best of Europe. Enkelte strækninger er fortsat lukket efter stormfloden i oktober 2023. Den populære vandrerute Gendarmstien fik store skader under...

læs mere