Borgerne på Bosager får orangeri og sansehave


Illustration fra dagsordenbilag: Om et års tid vil beboerne i Botilbud Bosager og i Bosager Aktivitets- og Samværstilbud have et orangeri og en sansehave, som de kan nyde hver dag uanset vind og vejr.
En donation fra en pårørende til en beboer på Botilbud Bosager gør det – sammen med politisk prioritering – muligt at etablere et orangeri og en sansehave, som både beboerne og brugerne af Bosager Aktivitets- og Samværstilbud (BAS) får glæde af. Social- og Seniorudvalget i Sønderborg Kommune afsætter 2,3 mio. kr. og håber, at orangeriet også vil tiltrække andre borgere og aktiviteter.
Mange af borgerne, der bor i Botilbud Bosager eller er brugere af aktivitetstilbuddet BAS, har ikke mulighed for at tage på en udflugt på cykel eller til fods, køre en tur i skoven eller til stranden. Nogle er kørestolsbrugere eller på andre måder mindre mobile, og mange befinder sig bedst i kendte rammer tæt på deres hjem.
 
– De fleste kommer ikke så meget ud i naturen i hverdagen, så et orangeri og en sansehave vil være en fantastisk gave for dem. De kan komme ud i naturen, se noget andet og møde andre, men er alligevel helt tæt på deres hjem og i omgivelser, som de hurtigt vil lære at kende og være trygge ved. Det er en meget fin gave, Bosager har fået fra en taknemmelig pårørende, og jeg er sikker på, at den vil give mange beboere og brugere af BAS masser af gode timer og gode oplevelser de kommende år, siger formand for Social- og Seniorudvalget i Sønderborg Kommune, Preben Storm, og tilføjer, at ophold og oplevelser i naturen netop er et af fokusområderne i socialpolitikken.
 
Orangeriet og sansehaven vil koste ca. 3 mio. kr. Heraf stammer 850.000 kr. fra donationen, mens det resterende beløb er overført fra udvalgets 2020-budget.
 
– Et orangeri giver mulighed for at komme ud i naturen i al slags vejr. Samtidig lægges der op til, at der vil være hække, kroge og hjørner, som giver mulighed for at finde et sted alene eller sammen med andre – alt efter hvad der er behov for eller overskud til. Der er både mulighed for ro og for samvær. Vi håber også, at orangeriet vil appellere til frivillige, som har lyst til at passe planter og være sammen med borgerne. Måske er der endda nogle, som har lyst til at komme og synge og spille i orangeriet og invitere både beboere og andre borgere til fælles oplevelser der. Det kunne være dejligt, supplerer udvalgets næstformand, Ganeswaran Shanmugaratnam. 
 
Det konkrete projekt for området mellem botilbuddet og samværstilbuddet er under udarbejdelse, og arbejdet ventes udført inden for det næste år.
 
FAKTA
Orangeriet og sansehaven er først og fremmest til de 42 beboere i Botilbud Bosager og de pt. ca. 32 brugere på Bosager Aktivitets- og Samværstilbud. Faciliteterne tilpasses deres fysiske og mentale handicaps.
Projektet finansieres med 850.000 kr. fra en donation fra en afdød pårørende til en beboer på Bosager samt 2,3 mio. kr., der er overført i budgettet fra 2020. Donationen på 850.000 kr. forvaltes af Foreningen LEV, som således også bakker op om projektet.
Beplantningen udføres, så den samtidig udgør en naturlig afgrænsning, da mange beboere ikke er trafiksikre.
UC Syd vil muligvis indgå i et samarbejde med Sønderborg Kommune, hvor der forskes i effekten for borgergruppen i at være i orangeri og sansehave. Der eksisterer ikke tilgængelig evidensbaseret forskning på området på nuværende tidspunkt.

Seneste nyheder

Sønder Havnegade bliver til gågade i to måneder

Sønder Havnegade bliver til gågade i to måneder

Sønder Havnegade i Sønderborg lukkes fra mandag den 4. juli til torsdag den 1. september 2022. Lukningen bliver fra hjørnet af Brogade til hjørnet af Nørrebro. Sønder Havnegade får fra mandag den 4. juli til den 1. september status som gågade hvilket betyder, at der...

læs mere
Sundhedsuge for mænd i Sønderborg

Sundhedsuge for mænd i Sønderborg

Sønderborg Kommune deltager i den internationale 'Men's Health Week 2022' i uge 24. Det sker med hele fire spændende arrangementer med fokus på sundhed, fysisk aktivitet og fællesskaber for mænd. I forbindelse med Men's Health Week 2022 tilbyder Sønderborg Kommune et...

læs mere
Sundhedsudvalget besøger Sønderborg Parkinsonklub

Sundhedsudvalget besøger Sønderborg Parkinsonklub

Sundhedsudvalget har været på besøg i Parkinson Klub Sønderborg for at opleve et eksempel på, hvordan §18 midlerne skaber værdi. Her fik de bl.a. mulighed for at prøve Parkinson Boxing. Det er Sundhedsudvalget, der forvalter §18-puljen, som fordeles til gavn for...

læs mere