Bæredygtighed og naturformidling: Sønderborg er fremme i skoene


Undervisningsmaterialet er udviklet af Christian Lindekrans (tv) og Camilla Todsen (th), der begge er lærere på Grøn Flag Alssundgymnasiet Sønderborg og Mathias Brügmann Jessen (i midten), der er naturvejleder hos Naturvejlederne Sønderborg i Sønderborg Kommune.
Takket været et godt lokalt samarbejde i kystkommunen Sønderborg er et nyt undervisningsmateriale om det marine miljø klar til at blive taget i brug – bl.a. på det naturvidenskabelige grundforløb på STX landet over.
Formålet med undervisningsforløbet er at skabe en større interesse for det danske havmiljø og marine biologi blandt elever og studerende. Initiativet til materialet kom fra Friluftsrådet, der valgte at trække på de formidlingskompetencer, der er samlet i Sønderborg.
 
Ud over ni Blå Flag Strande, og de obligatoriske aktiviteter der følger med dem, har Sønderborg Kommune et Blå Flag Center og et bynært formidlingsrev, hvor elever, studerende og andre interesserede, kan blive klogere livet i havet. Derudover har kommunen flere Grønt Flag skoler, og et Grønt Flag gymnasie.
 
– Sønderborg Kommune er fremme i skoene i forhold til både bæredygtighed og naturformidling, hvilket de bl.a. viser ved at være med i både Blå Flag og Grøn skole programmerne. Det gør kommunen til en spændende samarbejdspartner for os. Området har opgraderet deres formidlingsindsatser i et stærkt fagligt miljø med bl.a. seks naturvejledere i kommunen og et godt samarbejde med uddannelsesinstitutionerne. Det er der kommet et rigtig godt undervisningsmateriale ud af, siger Sune Møller Petersen der er konsulent i Friluftsrådet.
 
Formand for kommunens udvalg for Landdistrikter, Natur og Fødevarer Charlotte Riis Engelbrecht håber at materialet kan være med til at skabe forståelse for havet og kysten, og bidrage til at flere vil være med til at passe på den del af naturen, der gemmer sig under vandoverfladen.
 
– Danmark er omgivet af over 7.300 km kyst. Af disse ligger 250 km kystlinje ved Als og Sundeved, og vi har efterhånden en masse erfaring og viden om kystnære formidlingsaktiviteter. Det glæder mig meget, at denne viden nu er fastholdt og kan være til inspiration i resten af landet, tilføjer Charlotte Riis Engelbrecht.
 
Rektor Jeppe Kragelund på Alssundgymnasiet glæder sig over, at gymnasiet igen er med helt i front, når det gælder om at udvikle nærværende og moderne undervisning.
– Alssundgymnasiet har en stærk tradition for at levere undervisning af høj kvalitet, som er nærværende for eleverne, og det glæder mig at projektet har stor fokus på at kombinere teori og praksis. Gymnasiet har fx købt et helt klassesæt våddragter og snorkeludstyr, så eleverne på egen hånd kan udforske havmiljøet.
 
De to undervisere på Alssundgymnasiet Christian Lindekrans og Camilla Todsen brænder for at gøre undervisningen mere nærværende for eleverne og fortæller:
– Det er vigtigt for fremtiden, at vi får skabt miljøbevidst ansvarlige og handlingskompetente unge, der er i stand til at tage vare på vores økosystemer, herunder havet, og samtidig udtænke innovative løsninger for en bæredygtig fødevareproduktion. For at nå dertil er første skridt, at eleverne opnår forståelse for sammenspillet mellem organismer i havets økosystemer ved at opleve havets mangfoldighed af liv under dets overflade.
 
Fakta Materialet er skrevet til undervisningen på naturvidenskabeligt grundforløb (NV) på STX og er kommet i stand i et samarbejde mellem Friluftsrådet, Naturvejlederne Sønderborg og Alssund Gymnasiet Sønderborg. Det nye materiale ”Det marine miljø” er frit tilgængeligt, og kan hentes på hjemmesiden på Friluftsrådets skoleprogram Grøn Skole:  https://groenskole.dk/nyt-materiale-om-marine-miljoe-til-nv-forloeb-paa-stx Grøn Skole er Friluftsrådets undervisningsprogram for uddannelse i bæredygtig udvikling med natur, miljø og udeliv som centrale omdrejningspunkter. Blå Flag er en international miljømærkningsordning, med fokus på miljø, formidling og bæredygtighed. Friluftsrådet arbejder gennem Blå Flag på at beskytte og passe godt på vores fælles hav- og kystmiljø.

Seneste nyheder

Sammen mod ensomhed

Sammen mod ensomhed

Sønderborg Kommune går sammen mod ensomhed, når Sundhedsudvalget igen inviterer hele kommunen med til March mod Ensomhed. Vil du med?Lørdag den 2. september går turen fra Fynshav til Sønderborg Rådhus.Søndag den 3. går turen fra Sønderborg Rådhus til kommunegrænsen...

læs mere
Kom til borgercafé om solceller og vindmøller

Kom til borgercafé om solceller og vindmøller

Lige nu er Kommuneplanforslag 2023-2035 i høring. Forslaget indeholder blandt andet 14 områder, hvor der er mulighed for at lave vedvarende energianlæg i form af solceller og vindmøller. Der er mulighed for at komme med høringssvar frem til den 6. september 2023. I...

læs mere