Bæredygtig have åbner for alle i Center for Verdensmål

Som en del af Center for Verdensmål åbner den bæredygtige have Permahaven nu for offentligheden ved Løkkegård på Kær Vestermark. Her kan borgere og turister få viden om og lade sig inspirere af haven, som drives af frivillige.

En tilgroet landbohave ved Løkkegård på Kær Vestermark er over det sidste års tid blevet forvandlet, så den nu er på vej til at blive en bæredygtig have, en såkaldt permahave. Haven er en blanding af gamle og nyplantede æbletræer fra Als og Sundeved samt nye planter og nyanlagte bede og stier.

– Det glæder mig, at næste del af Center for Verdensmål nu åbner for offentligheden. Haven bevarer vores fortid i form af gamle æbletræer fra Sønderborg-området. Men den peger også ind i fremtiden med dens fokus på bæredygtighed. Og det er netop det, som Center for Verdensmål over en årrække skal udvikle sig til at skal være. Et center, hvor brugerne og gæsterne får læring og oplevelser om bæredygtighed og FN’s 17 Verdensmål, siger Tom Hartvig Nielsen, der er formand for udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter.

Haven ved Løkkegård er indgangen til Center for Verdensmål på Kær Vestermark. Løkkegård vil med årene blive den centrale del af formidlingen om verdensmålene. Derudover er der på området gården Frydendal, hvor Naturvejlederne Sønderborg har deres base, samt Møllestedgård, hvor det beskyttede værksted SAABU for nylig er flyttet ind, og længst ude mod kysten ved Skivedepotet ligger Det Marine Center, et område til formidling af livet i havet.

Haven er etableret af Sønderborg Kommune med kommunale midler og tilskud fra LAG Sønderborg-Aabenraa. Det er frivillige i foreningen Permakultur Syd, som passer haven og står for arrangementer, events, undervisning og rundvisninger i haven. Haven drives efter principperne i en permahave, som er en bæredygtig jordbrugsmetode, der binder co2 og fremmer biodiversitet. På den måde støtter haven FN’s verdensmål om en bæredygtig fremtid.

Midt i haven er der et åbent rum med borde og bænke omkranset af hegn, som bruges til kurser og workshops om principperne i permakultur.  

– Haven er åben for alle året rundt, og man er velkommen til for eksempel at plukke et enkelt æble for at smage. Vores formål er at udbrede viden om permahaver og give folk inspiration til deres egne haver. Det er en have med flerårige afgrøder, hvor alt jorden udnyttes. Det giver mere biodiversitet og mindre havearbejde, siger Rima Gaisyte, der er formand for Permakultur Syd.

Haven er designet af en af de førende landskabsarkitekter inden for planlægning af bæredygtige haver, irske Mary Reynolds. Kendetegnet ved haven er, at stierne slynger sig organisk gennem haven, så man kan komme tæt på planterne uden at træde i bedene. Det er tanken, at der skal holdes halvårlige arrangementer på stedet, mens haven udvikler sig fra det nuværende lidt nøgne look til en frodig grøn plet, hvor man kan få pulsen ned og samtidig få sig viden om spiselige planter. Et tidligere hønsehus er blevet renoveret og her kan man via nogle plancher få information om haven. Plancherne er støttet af interregprojektet Tour-Bo.

Permahaven findes på Kær Vestermark. Kommer du i bil, kører du til Vestermark 9/Løkkegårdsvej 3, Sønderborg og parkerer på Løkkegårds P-plads. Gående og cyklister kan også gå ind i haven via åbningen i krattet på Vestermark. Her stopper desuden bybus nummer 8.

Seneste nyheder

Større arbejde sættes i gang på Egernsundbroen

Større arbejde sættes i gang på Egernsundbroen

default I løbet af foråret sættes to større arbejder i gang på Egernsundbroen. To fag på broen skal males, og fire fuger i vejbanen skal udskiftes. Arbejdet kommer til at påvirke trafikken samt vandrere på Gendarmstien. Sønderborg Kommune sætter to større vejarbejder...

læs mere
Gendarmstien er klar til forårets vandringer

Gendarmstien er klar til forårets vandringer

81 kilometer af den 84 kilometer lange Gendarmsti er klar til forårets vandreture samt certificeringen til EU’s mærke Best of Europe. Enkelte strækninger er fortsat lukket efter stormfloden i oktober 2023. Den populære vandrerute Gendarmstien fik store skader under...

læs mere