Multikulturhus artikel header

Multikulturhuset

Sønderborg får et markant nyt samlingssted med multikulturhuset på havnen, som ventes færdigt i september 2017.

Det mere end 100 år gamle Ewers Pakhus på havnen i Sønderborg er pakket ind i stillads. Det bliver renoveret for at indgå i det kommende multikulturhus, hvortil der også bygges en ny bygning.
Sønderborg Kommune og  entreprenøren, Hoffmann A/S, er godt igang med byggeriet, som indgår i en masterplan for Sønderborgs gamle industrihavn, tegnet af verdensarkitekten Frank Gehry. 

Nyt samlingssted

En stor del af multikulturhuset bliver udfyldt af Biblioteket Sønderborg, som dermed får ideelle rammer til at fungere som et samlingssted, hvor man både kan hente viden og oplevelser en stor del af døgnet.
Et højt aktivitetsniveau skal blandt andet skabes i kraft af samarbejde med husets øvrige beboere.
Der bliver børnebibliotek i pakhusets nederste etage, mens Sønderjyllands Kunstskole skal bo på øverste etage, og det tyske bibliotek rykker ind på førstesalen.
I den nye bygning bliver der voksenbibliotek og kunstsal med plads til arrangementer i stueetagen. Der bliver café med udgang til en terrasse, ligesom der bliver en udsigtsterrasse højere oppe i bygningen.

multikulturhuset ny landside
Den nye bygning og det gamle pakhus forbindes med en mellemgang.

Fondsgave styrker oplevelsen

Multikulturhuset, der bliver på 5000 kvadratmeter plus 500 kvadratmeter kælder, ventes at åbne i september 2017. Det samlede byggeri løber op i ca. 100 mio. kr.
A.P. Møller Fonden har doneret 14,5 mio. kr., som gør det muligt at løfte renoveringen af pakhuset med bedre materialer, såsom plankegulve og renoverede støbejernsvinduer. En del af gaven er også til digitale medieinstallationer, som brugerne kan opleve. Det kan f.eks. være interaktive vægge og gulve.
Bag byggeriet og arkitekturen står et team bestående af Aart architects, Zeni Arkitekter, Alectia og Hoffmann.