PARAGRAF 5

Designet PARAGRAF 5 ved krydset i Svenstrup/Guderup. Ide og formgivning står Vagn Hesselager Svenstrup Lokalhistoriske Arkiv bag. Matthias Jensen har lavet prototypen i træ, og Kallehave Staal & Montage Aps har produceret det endelige design i rustfrit stål.

Læs om ferniseringen den 20.9.2020
Idé og formgivning: Vagn Hesselager, Svenstrup Lokalhistoriske arkiv, prototype i træ: Matthias Jensen

Idé og formgivning: Vagn Hesselager, Svenstrup Lokalhistoriske arkiv, prototype i træ: Matthias Jensen

Billedkunstner

Lokalhistorisk Arkiv for Svenstrup Sogn i anledningen af 100-året for Genforeningen i 2020 udgiver bogen ”§5”. Den omhandler begivenheder i Svenstrup Sogn fra 1864 til 1920.
www.svenstruparkiv.dk

Producent: Kallehave Stål & Montage Aps.
www.jkallehave.dk

Om stedet og kunstdesignet

Paragraf 5, Svenstrup
Paragraf 5 er både en paragraf i Fredsslutningen 1864 og en kro af samme navn, hvor krofatter drev gæk med tyskerne og fik lov at kalde kroen et navn, der for dansksindede var et stille oprør. I dag er området stadig kendt lokalt som ”paragraf 5”.

PARAGRAF 5
Paragraph 5
Det gamle Svenstrup sogn fejrer 100-året for Genforeningen med §5, der dækker over 3 ting:
§5 fra Pragfreden, en lokal Kro og et Lyskryds. Alle tre benævnes §5.
Vagn Hesselager fra Lokalhistorisk Arkiv Svenstrup har fået idéen til formgivning af et design, som Matthias Jensen har lavet en prototype i træ af, og som Kallehave Staal har produceret i stål til Spindelvej ved krydset Paragraf 5. Kunstdesignet repræsenterer både fortid: 1864 – 1920 og den industrielle nutid med LINAK A/S som nabo.
Titlen ”Paragraf 5” dækker altså over tre ting i relation til Genforeningen.
§ 5 i Pragfreden: muliggjorde, at befolkningen i de nordlige distrikter af Slesvig kunne forenes med Danmark, såfremt der var et flertal heriblandt, som ved en fri afstemning tilkendegav ønske herom.
Kroen §5: blev kaldt Paragraf 5, efter at kroværten Hans Ebbesen Madsen i 1871 fik de tyske myndigheders tilladelse hertil.  Et pudsigt navn, de lokale tyske embedsmænd ikke kunne gennemskue. Men der lå alvor bag ”§5” – kroen var samlingssted for de dansksindede.
Lyskrydset §5: lyskrydset, hvor Nordborgvej krydser Oksbølvej tæt på LINAK A/S:
”Paragraf 5” har lokalbefolkningen i mands minde brugt i daglig tale om dette kryds – på grund af nærheden til kroen af samme navn.

Materiale: Rustfrit stål, glasblæst
Mål: 6,6 x 2,5 x 0,3 meter