GRÆNSELANDETS MOSAIK

Kunstdesignet GRÆNSELANDETS MOSAIK ved Broager Kirke, nær mindehøjen er skabt af den danske billedkunstner Lars Waldemar.

Læs mere om ferniseringen den 13.9.2020
Lars Waldemar

Lars Waldemar

Arbejder overvejende som billedhugger og grafiker

Har udstillet i museer, kunsthaller og gallerier m.m. i ind- og udland, herunder Venedig Biennalen 2017, Kjerringøy Landart Biennale 2019. Er medlem af Billedkunstnerforbundet (BKF), Dansk Billedhuggersamfund, International Sculpture Network samt kunstnersammenslutningerne Den Fynske Forårsudstilling, Vestjyllandsudstillingen og Riimfaxe. Er tildelt Tycho Fondens legat 2011.

www.larswaldemar.dk

Om stedet og kunstdesignet

Broager Kirke, Broager
Det valgte område er ud over at være et meget smukt sted også et koncentrat af nyere sønderjysk historie. Her kan man bevæge sig fra kirkegårdens soldatergrave fra 1. og 2. slesvigske krig til den smukkeste mindehøj i Danmark for de danske og tyske faldne fra Broagerland i 1. Verdenskrig og videre til det nye kunstværk. Fra krig til fredelig sameksistens.

GRÆNDELANDETS MOSAIK
Das Mosaik des Grenzlands / The mosaic of the border country
Der er gået 100 år siden en del af Slesvig stemte sig tilbage til Danmark. At skifte nationalt tilhørsforhold er ikke enkelt og sker ikke fra den ene dag til den anden. Historien om Sønderjylland efter 1920 er en mosaik af dansk, tysk, valg, tvang, naboer, grænser, begrænsninger, muligheder osv. Det er i dag heldigvis en rigtig god historie. 
I mit værk arbejder jeg med tiden siden 1920. Jeg arbejder med udgangspunkt i de 100 år, der er gået siden genforeningen og skaber en form for monument for de første 100 år.  
Alle år har samme længde men langt fra samme indhold og betydning. Der er meget stor forskel på, hvor meget et år fylder i ens bevidsthed, og hvilken af livets gråtoner man kan tildele det enkelte år. 
I mit værk vil jeg arbejde med en form for ”grænselandsmosaik”, hvor hvert af de 100 år, der er gået siden Genforeningen, beskrives af en betonsøjle. Søjlerne har forskellig højde og forskellig indfarvning. Med indvirkning af vind og vejr vil farven af søjlerne med årene, ligesom det er tilfældet med erindringer, nærme sig hinanden i forskellige toner af grå.

Materiale: Beton
Mål: 3,25 x 3,25 x 0,9 meter