Arkitekturens Dag

Sønderborg Kommune præmierer god arkitektur, bygningsbevaring, uderum og gode, lokale initiativer.

 

I forbindelse med Arkitekturens Dag d. 3. oktober 2022 uddeler kommunen
Anerkendelsen for Smuk Bygningskultur.

 

Foto: Emmas Have

Tilmeld dig til Arkitekturens Dag 2022

Arkitekturens Dag – Gratis oplæg om ‘Stedsans’ og Uddeling af Anerkendelsen for Smuk Bygningskultur 2022

Tid: 3. oktober 2022 kl. 17:00 – kl. 19:00

Sted: Multikulturhuset Sønderborg, Nørre Havnegade 15, Sønderborg, 6400

Det vil blive markeret med fine præmier og spændende oplæg, når Sønderborg Kommune den 3. oktober 2022 inviterer til Arkitekturens […]

Stem på “Borgernes Favorit”

Billede af oplægsholder

Gør din stemme gældende og vælg hvilke af de 10 projekter, du synes fortjener at vinde dette års “Borgernes Favorit”.

Smuk Istandsættelse og vedligehold: (Gl. Havnekontor i Sønderborg, Vestergade i Broager, Langbrogade i Sønderborg)

Smukt nybyggeri: (Midtbyens Naturbørnehus, Kongebrohuset, Boligområde ved Bülowsvej)

Stedsans: (Bytorv og Landsbybænk i Tandslet, Sergenten, Formidlingsbygning ved Nydambåden, Matzen Teglhuset i Egernsund)

Hvad betyder ’dine steder’ for dig?

Når vi i Sønderborg Kommune slår op for dørene til Arkitekturens Dag den 3. oktober, så er det med udgangspunkt i årets tema, stedsans.

Vi har derfor inviteret Mette Mechlenborg, der forsker i stedsans på Aalborg Universitet, til at fortælle os, hvilken betydning steder har for os. Byrum er således ikke bare væresteder, men oplevelsessteder. Stederne kan være med til at præge vores adfærd, ligesom vi præger stederne.

Billede af oplægsholder

Vinder af fotokonkurrencen

“Jeg har valgt et billede nede fra stranden Lågmajvej i Egernsund 6320. Jeg mener at denne lille, hyggelige og livlige by, bør blive fremhævet. Det mener jeg at den gør, da der både er ekstremt smukt i byen og vand udsigt hvor end man går. Derudover er der det bedste og tætteste sammenhold på tværs af alle generationer. Egernsund har meget at byde på bl.a. en smuk kirke, hvor jeg selv er konfirmeret og døbt. Byen giver mig en følelsen af at være lige, hvor jeg hører til.”

– Vinderen blev Lågmaj strand i Egernsund

Årets tema - Stedsans

Stedsans handler om de særlige kvaliteter, potentialer og fortællinger et sted besidder i kraft af de personer, der besøger og oplever stedet. I et byudviklingsperspektiv handler stedsans om, hvordan man kan byplanlægge med sans for steders eksisterende kvaliteter, potentialer og fortællinger. Det handler ligeledes om at byudvikle med udgangspunkt i borgerens egne oplevelser og behov.

Prisen

Vinderne af de fire hovedkategorier præmieres med en støbt bronzeplakette skabt af de lokale kunstnere Vibeke Fonnesberg og Hanne Ida Helstrup Knudsen.

Kategorierne i fokus

Udvid hver kategori for at læse mere.

Smukt nybyggeri

Kategorien henvender sig til nye bygninger eller tilbygninger i såvel byen, landsbyen som i landskabet. Projekterne, der rummer arkitektonisk kvalitet og bidrager med en oplevelsesmæssig værdi til omgivelserne. Det kan være alt lige fra ”hverdags-arkitekturen” med parcelhuset, sommerhuset eller det nye multifunktionelle forsamlingshus, større boligbyggerier og lignende.

Smuk istandsættelse og vedligehold

Kategorien henvender sig til de gamle bygninger, der er blevet pustet nyt liv i, og hvor bevaringen og brugen går hånd i hånd. Det kan fx være projekter, hvor der blevet kælet for detaljen, men det handler også om, hvordan istandsættelsen bidrager til omgivelserne og samtidig forbliver tro mod det oprindelige udtryk og byggetradition.

Stedsans

Kategorien har afsæt i årets tema for Arkitekturens Dag, og henvender sig til projekter, som afspejler, at der i tankerne bag og/ eller selve udførelsen et udvist særligt fokus på og sans for stedets særlige identitet, kvaliteter og udfordringer 

– dét særlige, der gør det enkelte sted til lige præcis sit sted og ikke til andre steder.

Vinder 2021 - Smuk istandsættelse og vedligehold

Vinder: Brokbjergvej 1, Himmark, 6430 Nordborg

Ejerne af ejendommen, Asta og Finn Brosby-Olsen, har i eftersommeren 2020 har fået nyt stråtag på både beboelseshus og lade.

Parret har løbende renoveret, forbedret og vedligeholdt ejendommen i stor respekt for de oprindelige håndværksmæssige traditioner, udstyr og indretning, der hører til så gammelt et hus.

Den flotte lade bag huset stammer fra Elstupskov. Laden skulle i sin tid rives ned, men parret købte laden og fik den genopført på deres grund i oprindelig skikkelse. Her danner bebyggelsen tilsammen en smuk og autentisk helhed som bidrager positivt til landsbymiljøet.

Læs også vindermotivationerne for vinderne fra 2018, 2019 og 2020.

Vinder 2021 - Smukt Nybyggeri

Vinder: Kær Bygade 1A –6400 Sønderborg

Ejerne af Kær Bygade 1A har i løbet af 2020 fået opført en tilbygning til den bevaringsværdige beboelsesbygning, en forhenværende aftægt fra 1902.

De har på fineste vis formået at forene nyt og gammelt i form og materialevalg. Den nye bebyggelse skaber visuel og arkitektonisk sammenhæng langs det smalle vejforløb, hvor den bidrager positivt til oplevelsen af gademiljøet ved ankomst til Kær landsby.

Læs også vindermotivationerne for vinderne fra 2018, 2019 og 2020.

Vinder 2021 - Smukt Uderum

Vinder: Byparken ved Søvænget – 6400 Nordborg

Området mellem Søvængetog Nordborg Sø er blevet omdannet til en bypark, som blev indviet i maj 2021 og, som bliver flittigt benyttet af byens borgere.

Byparken ved søen er blevet anlagt med stier, en bro over bækken, og der er anlagt et bed med vilde blomster. Desuden er bredden blevet ryddet for siv, og en gammel stensætning er blevet reetableret.
Genforeningsstenen står i begyndelsen af parken. Den blev oprindeligt sat op i Nordborg i 1928 på Nordborg Sangforenings initiativ. Foreningen har siden passet stenen, som nu står ved søen med et par bord- og bænkesæt omkring sig.

Læs også vindermotivationerne for vinderne fra 2018, 2019 og 2020.

Vinder 2021 - Arkitektur i Natur og Landskaber

Vinder: Marint naturformidlingsområde ved Kær Vig – 6400 Sønderborg

Det marine formidlingscenter ved Kær Vig er etableret i perioden 2019-21 som en del af Natur-ormidlingscenterKær Vestermark.

Omdrejningspunktet for projektet er at skabe adgang til havet og det naturskønne område ved Kær Vig for alle brugergrupper. De anlagte udendørsfaciliteter består af en skylle-og fiskerenseplads, grillplads og bænke, en trappe til kystrækningen samt den handicapvenlige bade-og fiskebro.

Sigtet er, at lokaliteten kan benyttes året rundt til et væld af aktiviteter og af mange forskellige brugere til: kano, kajak, robåde, fiskeri, snorkeldykning, dykning, uv-jagt, marin formidling, Blå-flag aktiviteter, hav-haver, havsvømning, madlavning, mødested, foreningsaktiviteter mm.

Læs også vindermotivationerne for vinderne fra 2018, 2019 og 2020.