Grøn Førertrøje 2. stafet:
House of Science – Nysgerrighed driver grøn omstilling for børn og unge

House of Science motiverer, inspirerer og begejstrer med den nyeste viden om klima, innovation og bæredygtighed baseret på en praksisnær og lokalt forankret tilgang.

House of Science udfordrer den traditionelle måde at tænke på og fremmer og inspirerer til:

  • Nysgerrighed og undren i dagtilbuddene
  • Den tværfaglige forståelse i skolen
  • Engagement på ungdomsuddannelserne

Det skal være attraktivt og dragende for alle at deltage i House of Science. Formålet med House of Science er at skabe en grøn tråd fra dagtilbud og hele vejen gennem uddannelsessystemet.

Børn og unge skal have en grundlæggende viden og opnå handlekompetence og lyst til at deltage aktivt i udviklingen af et bæredygtigt samfund. House of Science skal være for et stærkt læringsmiljø, der binder formelle og uformelle læringsmuligheder effektivt sammen med erhvervslivet.

Via netværk, idéudvikling og videndeling på tværs af uddannelsesinstitutioner og forskningsinstitutioner er målet at skabe et stærkt image omkring Sønderborg-områdets uddannelsesmuligheder til gavn for unge, for erhvervslivet og for samfundet generelt.

Samarbejdet med dagtilbud
I dagtilbud arbejdes der bl.a. med inspirationskasser med forslag til pædagogiske aktiviteter: https://read.bookcreator.com/library/LWzddCQ4JS3RFVfitg2/book/PqgrXP9ZSmi6s6QpNMe–w?nopreview

Eksempel: I Temaforløb 1 læste vi bogen ”Er det mit hjem” med børnene og præsenterede dem for verdensmålshjulet. Forløbet blev opdelt efter inspirationskassens inddelinger, og børnene tegnede en tegning ud fra dagens fokus. Vi havde brainstorm med børnene om fx luft – hvad er luft, og hvordan kan vi bruge den? Børnene afprøvede den elektriske vindmølle og byggede deres egne vindmøller og drager. Og vi eksperimenterede med luft ved at lave en eddike/bagepulver-blanding i en pose og så, hvordan luften fyldte posen.

Samarbejdet med skolen
Alle skoler deltager aktivt i udviklingen af en mere bæredygtig hverdag. I forskellige indsatser er der arbejdet med elevernes uddannelse og dannelse. House of Science støtter bl.a. op om den enkelte lærer eller elevgruppe – herunder med idéudvikling, faglige workshops med eleverne, etablering af kontakt til relevante fagpersoner mv.

I House of Science’s klimaindsatser arbejder skolen med at reducere CO2-udledningen fra skolen i hverdagen. Reduktionen foregår ved at påvirke eleverne til at ændre adfærd og ved at ændre på bygninger. Deltagerne fokuserer på forbruget af el, vand, varme og transport, affaldshåndtering, madspild mv. Se eksempler her: https://read.bookcreator.com/library/-LWzddCQ4JS3RFVfitg2

Samarbejdet med ungdomsuddannelsen
I september holder House of Science ”Klimafolkemøde”, hvor elever fra ungdomsuddannelserne og 8. til 10. klasse mødes, diskuterer og løser klimaproblemstillinger. Det sker på Alssundgymnasiet d. 2. september 2022.

Energitraileren
Book en trailer med energitemaerne ”Klog på Energien”, “Energibegreber”, ”Energiforsyning nu og i fremtiden”, ”CO2 – respekt, reuse, reduce, rethink”, Alle klassetrin i folkeskolen: http://www.houseofscience.dk/opslag/book-energi-og-laeringstrailer/

Besøg Lokale energianlæg med din telefon (Virtual Reality):

 

Initiativet bag Den Grønne Førertrøje

14 grønne partnere viser i 14 uger konkrete eksempler frem på grøn omstilling i Sønderborg Kommune i Den Grønne Førertrøje op til Tour de France. Der er både borgere, virksomheder, foreninger og kommunen, som arbejder med bæredygtighed, klima og miljø, og den brede repræsentation er helt bevidst, da det er grunden til, at Sønderborg-området har succes med den grønne dagsorden.

Med Tour de France i Sønderborg møder verdens største cykelløb verdens grønneste målby. Fra den 23. marts og frem til cykelløbet den 3. juli 2022 præsenterer Sønderborg Kommune et stærkt, grønt førerhold, der skiftevis tager Den Grønne Førertrøje på og viser, hvordan verdens grønneste målby gør en bæredygtig og grøn forskel.

Hver uge præsenteres en grøn førertrøje-partner, der står for en grøn aktivitet. Det kan være et foredrag, rundvisning eller anden begivenhed, der inddrager borgerne. Den Grønne Førertrøje skal inspirere til, hvordan vi i fællesskab løfter den grønne dagsorden.

De 14 grønne fortællinger finder du også som udstilling i shopping center Borgen. Det sker i samme butik, hvor SAABU sælger sine bæredygtige produkter.

Den Grønne Førertrøje udstiller i Borgen fra den 23. marts – 2. juli
Tirsdag – fredag: 12-17
Lørdage: 10-13

Vi glæder os til at se dig!
#greensonderborg #grønmålby #Sønderborg

House of Science aktiviteter i Den Grønne Førertrøje, Borgen Shopping – 1. sal

  • Onsdag 30/3: kl. 10.00 – 15.00
  • Torsdag 31/3: kl. 10.00 – 15.00 
  • Fredag 1/4: kl. 10.00 – 14.00

Verdens største cykelløb møder verdens grønneste målby

14 grønne partnere viser i 14 uger konkrete eksempler på grøn omstilling i Sønderborg Kommune i “Den Grønne Førertrøje”.

Grøn Førertrøje stafet 1: Niko-Servodan

Fremtidens hjem er smart og her skla være nemt at spare på energien. Det er filosofien bag Niko Home Control, hvor en husstand kan spare penge på el- og varmeregningen.

Grøn Førertrøje stafet 2: House of Science

House of Science motiverer, inspirerer og begejstrer med den nyeste viden om klima, innonvation og bæredygtighed baseret på en praksisnær og lokalt forankret tilgang.

Grøn Førertrøje stafet 3: Ungeklimarådet

Konsekvenserne af klimaforandringer er de yngre generationers byrde. Derfor er det vigtigt, at de unge bliver klædt på til klimahandling. Sønderborg Ungeklimaråd overtager den grønne førertrøje i uge 14, og så åbner vi for de unges stemme i klimadebatten.

Grøn Førertrøje stafet 4: Bygma

Som den største danskejede leverandør til byggeriet ønsker Bygma at inspirere håndværkere, bygherrer, arkitekter og entreprenører til i højere grad at anvende bæredygtige materialer i byggeriet ved at gøre det let at træffe ”det grønne valg”. I Bygma mærker vi også produkter med ”det grønne valg” for at gøre det nemt at vælge bæredygtige materialer

Grøn Førertrøje stafet 5: Bitzer Electronics

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Grøn Førertrøje stafet 6: Sønderborg Forsyning

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Grøn Førertrøje stafet 7: Bæredygtig Transport

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Grøn Førertrøje stafet 8: EUC-Syd - klimamad

Du kan passe på dig selv og klimaet ved at spise mindre kød og flere bælgfrugter. Hvis landbrugs- og fødevareproduktion gennemføres på en bæredygtig, produktiv og ressourceeffektiv måde, er der ingen tvivl om, at fødevaresektoren kan bidrage til at opfylde de 17 verdensmål.

Grøn Førertrøje stafet 9: ProjectZero - CO2-neutral

Masterplan2029, som et enigt Byråd har besluttet at gennemføre, skaber et CO2-neutralt energisystem og sikrer samtidig, at den grønne omstilling sker på den mest effektive måde, så omkostningerne minimeres til glæde for borgerne.

Grøn Førertrøje stafet 10: Gråsten Landbrugsskole

De unge er vigtige i den grønne omstilling, og derfor inddrages eleverne igennem undervisningen på Gråsten Landbrugsskole i den grønne omstilling af skolens eget landbrug. Landbrugsskolen videreuddanner lærerne, så de er helt opdateret om den nyeste viden om bæredygtige løsninger i landbruget. Dermed bliver den grønne omstilling basisviden for eleverne.

 

Grøn Førertrøje stafet 11: Naturvejlederne

Bæredygtighed i børnehøjde: Naturen kommer på børnenes skoleskema, når de besøger Kær Vestermark. Og Naturpark Nordals bringer naturen i børnehøjde hos de yngste.

Sønderborg Kommune - Værtsby for IEA-konferencen 2022

Sønderborg er værtsbyfor verdens vigtigste konference for energieffektivisering. Sønderborg Kommune følger konferencen, der løber fra den 8. og 9. juni.

Grøn Førertrøje stafet 12: Center for Verdensmål

Sønderborg Kommune i færd med at etablere landets eneste Center for Verdensmål tæt på Sønderborg By. De 140 hektar fredet natur ligger kun en lille gåtur fra Sønderborg By, og skønheden og roen kan fx nydes på cykel eller til fods på områdets mere end 20 km stier.

 

Grøn Førertrøje stafet 13: Gråsten Teglværk

En ny slags huse med Matzen-Tegl: Bedre sundhed og mere velvære i teglstensbygninger med DGNB Platin-bæredygtighedscertifikat og DGNB Hjerte-certifikat.

Grøn Førertrøje stafet 14: SAABU - Beskæftigelse til handicappede

Kom og mød SAABU i Borgen Shopping, 1. sal! Når Tour de France indtager Sønderborg og i tiden op til, trækker medarbejderne fra SAABU i den grønne førertrøje i indkøbscentret Borgen.