Grøn Førertrøje 7. stafet:
Bæredygtig Transport – På cykel sammen med Tour de France

Sønderborg Kommune ønsker med Tour de France at styrke sit fokus på hverdagscyklisme og bevægelsesglæde. Vi er stolte af vores helt særlige og værdifulde, tværfaglige fokus på bæredygtig transport og samarbejde med Cykelforum Sønderborg. Konkret udmønter det sig bl.a. i cykelkampagner og –arrangementer, fx Giv dit barn lov, BørneTour, Vi Cykler Til Arbejde, Alle Børn Cykler. I 2022 går vi op på den store klinge med en særlig Tour de France-vinkel på cykelaktiviteterne. Og det stærke fokus på cykling skal cykle videre fremover. 

På cykel i Sønderborg er en fælles mission for Sønderborg Kommune og Cykelforum. Målet er at få flere til at vælge at cykle – både til hverdag og i fritiden. Det er et både grønnere og sundere valg.

Vi vil gerne have alle aldersgrupper med og arbejder med at forbedre cykelstier, ruter og skiltning. Sammen med kommunens institutioner styrker vi trafiksikkerheden med bl.a. trafikpolitikker på skoler, cyklistprøver og skolepatruljer.

Via kampagner og arrangementer ønsker vi at fremme den gode cykeladfærd. Vi skal have flere til at vælge cyklen – og gerne i så tidlig en alder som muligt, så de gode cykelvaner bliver helt naturlige.

Bæredygtig Transports kampagner

 • Vi kan cykle! (dagtilbud)
 • Giv dit barn lov (indskoling og mellemtrin)
 • Alle børn cykler (skoler)
 • Vi cykler til arbejde (voksne og studerende).

Vi baserer vores arbejde på kendt forskning og er også selv med til at generere cykel-viden. Aktuelt har vi fokus på analyser, der både har et kvantitativt og kvalitativt sigte:

 • Cykling i landdistrikter og erhvervssamarbejde
 • Sund skolevej
 • National Cyklistundersøgelse 2022

Maj er cykelmåned. Her er der ekstra fokus på cykling via kampagner og arrangementer. Det følges op efter sommerferien, så der holdes fast i de gode vaner.

Målet er at skabe gode cykelvaner tidligt i livet. Allerede i børnehaven er der cykellege. I skolerne holdes den lille og store cyklistprøve, der er kampagner, og eleverne bidrager som skolepatruljer. I Tour de France-året holder vi ”Tour de Ringridning”, hvor cykelfærdigheder kombineres med dejlige cykelfællesskaber.

Vi arbejder med mobilitet i landdistrikterne via bl.a. cykling og gode trafikale forhold. Og med cykling i overgange i livet – fx når man som ældre har behov for at få en motor på cyklen. Der skal være cykling til enhver livssituation.
Endelig giver cykling mulighed for naturoplevelser og aktive pauser i hverdagen. Cykling er opskriften på både fysisk og mental sundhed.

Målet med Bæredygtig Transport er, at

 • få flere på cyklerne – både i forbindelse med skole, arbejde og fritid.
 • fremme hverdagscyklisme
 • mindske CO2
 • fremme fysisk og mental sundhed
 • fremme cykelfællesskaber
 • give cykeloplevelser med udsigt i verdensklasse

 

Initiativet bag Den Grønne Førertrøje

14 grønne partnere viser i 14 uger konkrete eksempler frem på grøn omstilling i Sønderborg Kommune i Den Grønne Førertrøje op til Tour de France. Der er både borgere, virksomheder, foreninger og kommunen, som arbejder med bæredygtighed, klima og miljø, og den brede repræsentation er helt bevidst, da det er grunden til, at Sønderborg-området har succes med den grønne dagsorden.

Med Tour de France i Sønderborg møder verdens største cykelløb verdens grønneste målby. Fra den 23. marts og frem til cykelløbet den 3. juli 2022 præsenterer Sønderborg Kommune et stærkt, grønt førerhold, der skiftevis tager Den Grønne Førertrøje på og viser, hvordan verdens grønneste målby gør en bæredygtig og grøn forskel.

Hver uge præsenteres en grøn førertrøje-partner, der står for en grøn aktivitet. Det kan være et foredrag, rundvisning eller anden begivenhed, der inddrager borgerne. Den Grønne Førertrøje skal inspirere til, hvordan vi i fællesskab løfter den grønne dagsorden.

De 14 grønne fortællinger finder du også som udstilling i shopping center Borgen. Det sker i samme butik, hvor SAABU sælger sine bæredygtige produkter.

Den Grønne Førertrøje udstiller i Borgen fra den 23. marts – 2. juli
Tirsdag – fredag: 12-17
Lørdage: 10-13

Vi glæder os til at se dig!
#greensonderborg #grønmålby #Sønderborg

Bæredygtig Transport i Den Grønne Førertrøje i uge 18 

Mød Bæredygtig Transport i Borgen
Tirsdag den 3/5 fra kl. 14.00-15.00 kan du få en snak om at være cyklist i Sønderborg Kommune og give input til forbedringer.
Det sker i SAABUs butik i Borgen på 1. sal.

KONKURRENCE – Vind en tur for to med Cykelfærgen
Kom med dit bud på, hvordan Sønderborg Kommune får flere på cyklen. Du kan deltage ved at møde op i Borgen eller følge med på facebook-siden “På cykel i Sønderborg”.

“Vi cykler til arbejde” – gratis fælles morgenmad fra kl. 6.00 – 8.30

4/5: Torvet, Guderup
11/5: Rønhaveplads, Sønderborg
18/5: Torvet, Gråsten

Deltag ved at tilmelde dig kampagnen “Vi cykler til arbejde” ved at følge linket på de enkelte datoer.

Tour de Ringridning og cykeloptog
Torsdag den 5. maj kan du komme og heppe på de mange deltagere til det store lokale cykelfællesskab ”Tour de Ringridning” fra
kl. 9.00-15.00
på Ringridervej, 6400 Sønderborg.
Der vil også være cykeloptog gennem byen i Sønderborg fra kl. 10.30-11.30.

BørneTour
Søndag den 1. maj fra kl. 13.00-16.00. BørneTour er et børnecykelløb for nybegyndere i alderen 3-15 år.
Kom og hep eller tilmeld dig her https://www.cyklingdanmark.dk/boernetour/

Verdens største cykelløb møder verdens grønneste målby

14 grønne partnere viser i 14 uger konkrete eksempler på grøn omstilling i Sønderborg Kommune i “Den Grønne Førertrøje”.

Grøn Førertrøje stafet 1: Niko-Servodan

Fremtidens hjem er smart og her skla være nemt at spare på energien. Det er filosofien bag Niko Home Control, hvor en husstand kan spare penge på el- og varmeregningen.

Grøn Førertrøje stafet 2: House of Science

House of Science motiverer, inspirerer og begejstrer med den nyeste viden om klima, innonvation og bæredygtighed baseret på en praksisnær og lokalt forankret tilgang.

Grøn Førertrøje stafet 3: Ungeklimarådet

Konsekvenserne af klimaforandringer er de yngre generationers byrde. Derfor er det vigtigt, at de unge bliver klædt på til klimahandling. Sønderborg Ungeklimaråd overtager den grønne førertrøje i uge 14, og så åbner vi for de unges stemme i klimadebatten.

Grøn Førertrøje stafet 4: Bygma

Som den største danskejede leverandør til byggeriet ønsker Bygma at inspirere håndværkere, bygherrer, arkitekter og entreprenører til i højere grad at anvende bæredygtige materialer i byggeriet ved at gøre det let at træffe ”det grønne valg”. I Bygma mærker vi også produkter med ”det grønne valg” for at gøre det nemt at vælge bæredygtige materialer

Grøn Førertrøje stafet 5: Bitzer Electronics

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Grøn Førertrøje stafet 6: Sønderborg Forsyning

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Grøn Førertrøje stafet 7: Bæredygtig Transport

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Grøn Førertrøje stafet 8: EUC-Syd - klimamad

Du kan passe på dig selv og klimaet ved at spise mindre kød og flere bælgfrugter. Hvis landbrugs- og fødevareproduktion gennemføres på en bæredygtig, produktiv og ressourceeffektiv måde, er der ingen tvivl om, at fødevaresektoren kan bidrage til at opfylde de 17 verdensmål.

Grøn Førertrøje stafet 9: ProjectZero - CO2-neutral

Masterplan2029, som et enigt Byråd har besluttet at gennemføre, skaber et CO2-neutralt energisystem og sikrer samtidig, at den grønne omstilling sker på den mest effektive måde, så omkostningerne minimeres til glæde for borgerne.

Grøn Førertrøje stafet 10: Gråsten Landbrugsskole

De unge er vigtige i den grønne omstilling, og derfor inddrages eleverne igennem undervisningen på Gråsten Landbrugsskole i den grønne omstilling af skolens eget landbrug. Landbrugsskolen videreuddanner lærerne, så de er helt opdateret om den nyeste viden om bæredygtige løsninger i landbruget. Dermed bliver den grønne omstilling basisviden for eleverne.

 

Grøn Førertrøje stafet 11: Naturvejlederne

Bæredygtighed i børnehøjde: Naturen kommer på børnenes skoleskema, når de besøger Kær Vestermark. Og Naturpark Nordals bringer naturen i børnehøjde hos de yngste.

Sønderborg Kommune - Værtsby for IEA-konferencen 2022

Sønderborg er værtsbyfor verdens vigtigste konference for energieffektivisering. Sønderborg Kommune følger konferencen, der løber fra den 8. og 9. juni.

Grøn Førertrøje stafet 12: Center for Verdensmål

Sønderborg Kommune i færd med at etablere landets eneste Center for Verdensmål tæt på Sønderborg By. De 140 hektar fredet natur ligger kun en lille gåtur fra Sønderborg By, og skønheden og roen kan fx nydes på cykel eller til fods på områdets mere end 20 km stier.

 

Grøn Førertrøje stafet 13: Gråsten Teglværk

En ny slags huse med Matzen-Tegl: Bedre sundhed og mere velvære i teglstensbygninger med DGNB Platin-bæredygtighedscertifikat og DGNB Hjerte-certifikat.

Grøn Førertrøje stafet 14: SAABU - Beskæftigelse til handicappede

Kom og mød SAABU i Borgen Shopping, 1. sal! Når Tour de France indtager Sønderborg og i tiden op til, trækker medarbejderne fra SAABU i den grønne førertrøje i indkøbscentret Borgen.