Indlæser Begivenheder

Kan fortidens DNA hjælpe os i fremtiden? – livestreaming fra Aarhus Universitet

26. september 2023 | 19:00 - 21:00

GRÅSTEN: Hør hvordan fortidens DNA kan fortælle os. hvorfor vi mennesker ser forskellige ud og rammes af forskellige sygdomme, hvornår nutidens forfædre kom til landet, hvorfor istidsdyrene forsvandt og hvordan Grønland så ud for 2 millioner år siden.

Hvorfor ser vi mennesker forskellige ud? Hvorfor lider nogle befolkningsgrupper oftere af nogle sygdomme end andre befolkningsgrupper? Og hvad kan vi forvente at konsekvenserne af de globale klimaforandringer bliver? Disse spørgsmål, og mange andre, kan fortidens DNA hjælpe med at give svar på.

 

I dette foredrag vil Eske Willerslev tage os på en rejse tilbage i tiden. Han vil fortælle os hvordan nutidens europæere blev dannet, hvornår nutidens danske forfædre kom til landet, hvorfor de store istidsdyr forsvandt og hvordan Grønland så ud for 2 millioner år siden.

 

Om forelæseren:

Eske Willerslev er professor i DNA-forskning, Globe Institute, Københavns Universitet, og han har forskningsmæssigt især beskæftiget sig med DNA fra forhistorisk tid. Hans forskning spænder bredt og over flere discipliner hvilket netop er nødvendigt for fx at afdække menneskets forhistorie – og herunder de forhistoriske menneskers vandringer ud over kloden.

Mange af Eskes utallige forskningsresultater har givet genlyd verden over – bl.a. grundlæggelsen af den videnskab hvorved det er muligt at analysere DNA fra fx forhistoriske mennesker og dyr som har været nedfrosset i isen. Et andet eksempel er den banebrydende og revolutionerende opdagelse af hvordan DNA fra miljøet i dybe prøveboringer kan bruges til at dokumentere eksempelvis hvor Mammutten levede uden at man behøver at finde et skelet af den. Ligeledes har Eske og hans team genskabt generne fra et fortidsmenneske på baggrund af en hårtot fra en mand fra Saqqaq-kulturen der levede i Nordvestgrønland for 4.000 år siden.

Eske Willerslev har skrevet og er portrætteret i adskillige populærvidenskabelige bøger og videnskabsfilm. I bogen Det er et fucking eventyr! fra 2022 kan man læse Eske Willerslevs beretning om sin jagt på menneskets forhistorie via knogler og DNA – og sideløbende på, hvem han selv er.

 

Offentlige foredrag i Naturvidenskab

Foredraget er en del af serien ”Offentlige foredrag i Naturvidenskab”, som er foredrag der livestreames fra Søauditorierne, Aarhus Universitet. Her har du mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. Der er fri entré til foredragene. Man kan stille spørgsmål til forelæseren under foredraget ved at sende en sms eller et tweet.

Foredragsserien arrangeres af Science and Technology, Aarhus Universitet, og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

 

Få flere informationer om begivenheden og køb en evt. billet her

Share This Event

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Detaljer

Dato:
26. september 2023
Tidspunkt:
19:00 - 21:00
Pris:
Gratis billet
Begivenhed Kategori:
Hjemmeside:
Besøg hjemmeside