Indlæser Begivenheder

Forfattersamtale med Kristina Sandberg og Benjamin Koppel

22. september 2023 | 17:00 - 19:30

Til dette dobbeltforedrag skal du møde to forfattere, der begge fik deres litterære gennembrud med en historisk roman om en kvindeskæbne.

Kristina Sandberg

Kristina Sandbergs Maj-trilogi skildrer den hjemmear – bejdende husmor Maj fra Örnsköldsvik og giver læseren et indblik i husmødres liv fra 1930’erne til 1960’erne. I trilogiens første roman, Et barn at føde, følger læseren den 20-årige Maj, som er blevet gift i slutningen af 1930’erne. Det er en stærk skildring af kvinders levevil – kår og en fortælling om tidsånden, og hvordan tilfældig – heder kan være udslagsgivende for et helt liv.

I At sørge for sine følger vi Maj i 1940’erne og 1950’erne, som var en periode, hvor husmoderrollen var et efterstræbt ideal. Den sidste roman, Liv for hver en pris, foregår fra 1953 til sidst i 1960’erne. Her har Maj svært ved at finde sin plads og fornemmer måske, at store forandringer er på vej, uden at hun kan ændre det. Trilogien er en fortælling om de store forandringer, der skete i livsformen fra 1930’erne til 1960’erne samtidig med, at den er et portræt af en kvinde, hendes familie og hendes sociale opstigning. Det er en stemme til en generation af kvinder, som har fået meget lidt plads i historien.

Kristina Sandberg er uddannet psykolog, og er desuden skribent og kritiker. Hun har senest udgivet den selvbiografiske skildring, En ensam plats, der ikke er oversat til dansk. Forfatteren har mod – taget Augustpriset, Svenska Dagbladets litteraturpris, Moa-priset, Norrlands litteraturpris samt Selma Lagerlöfs Litteraturpris.

 

Benjamin Koppel

Benjamin Koppel er måske bedst kendt som saxofonist, men i 2022 udgav musikeren romanen Annas sang, inspireret af hans farfars søster Annas liv. For romanen modtag han Læsernes Bogpris i 2023.

Romanen handler om Hannah, der i 1930’ernes København vokser op som den yngste af fem børn i den jødiske emigrantfamilie Koppelman. Hun drømmer om at blive musiker ligesom sine brødre, og da hun bliver optaget på konservatoriet og forelsker sig i den unge idealist Aksel, er friheden og lykken inden for rækkevidde. Men i det jødiske miljø betyder slægten og traditionerne alt, og til den viljestærke mors sorg forkaster Hannahs brødre de kvinder, som ægteskabsmægleren finder til dem. Én efter én gifter de sig med danske kvinder, og for – ældrene bliver forvist til de bagerste rækker i synagogen. Nu er det kun Hannah, der kan redde familiens ære. Skal hun ofre sig og opgive musikken og den mand, hun elsker?

Benjamin Koppel mødtes med den virkelige Anna flere gange, inden hun døde i 2019. Han havde fået Annas dagbog, som hun skrev i 1945-46, og i 2018 begyndte han at skrive romanen. Han brevvekslede også med Anna, når han havde spørgsmål, og brugte hendes liv som ramme for romanen. Han har brugt overleverede historier i familien, som er gode historier, selvom det ikke vides, om de er sande

 

Moderator: Line Kveiborg

Arrangementet foregår på dansk og svensk

 

Entré: 160 kr./130 kr. (under 26 år) inkl. let traktement

Billetter kan købes til og med onsdag 20. september

 

Ord Fra Nord

Ord Fra Nord er en litteraturfest i det dansk-tyske grænseland, hvor du kan opleve nordiske forfattere på scener både nord og syd for grænsen. I 2023 deltager Rosa Liksom fra Finland, Kristina Sandberg fra Sverige og Benjamin Koppel og Lotte Kaa Andersen fra Danmark. Derudover er der en kunstudstilling i Flensborg samt et besøg af ophavsmændene til Sallys far

 

Se litteraturfestivallens fulde program her: www.ordfranord.dk

 

 

 

Få flere informationer om begivenheden og køb en evt. billet her

Share This Event

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Detaljer

Dato:
22. september 2023
Tidspunkt:
17:00 - 19:30
Pris:
26 Kr – 160 Kr
Begivenhed Kategori:
Hjemmeside:
Besøg hjemmeside