Grøn Førertrøje stafet 8:
EUC Syd – Guf bæredygtige bælgfrugter i dig
Du kan passe på dig selv og klimaet ved at spise mindre kød og flere bælgfrugter. Hvis landbrugs- og fødevareproduktion gennemføres på en bæredygtig, produktiv og ressourceeffektiv måde, er der ingen tvivl om, at fødevaresektoren kan bidrage til at opfylde de 17 verdensmål.
Animalsk fødevareproduktion udleder store mængder drivhusgas, som er medvirkende til den globale opvarmning. Men hvis vi ikke skal spise kød, hvad skal fremtidens fødevarer så bestå af?
2 gram! Så meget (eller snarere lidt!) bælgfrugt spiser danskere cirka i gennemsnit (kilde: DTU Fødevare instituttet). Der er derfor et stort potentiale i at få danskere til at spise flere bælgfrugter, så vi kan nærme os de 100 gram, som Fødevarestyrelsen anbefaler i de officielle kostråd – godt for sundhed og klima.
Bælgfrugter er ikke en ny opfindelse – de har været basiskost i årtusinder i bl.a. Mellem- og Sydamerika. I Danmark bruges bælgfrugter ikke i særlig stor udstrækning, men de kan være en væsentlig proteinkilde, hvis man ikke spiser kød. Proteinindholdet i bælgfrugter er nemlig højt.
Eleverne på Grundforløb 2 på EUC Syd arbejder i uge 18 og 19 med, hvordan de kan trylle lækre og sunde, kødfrie og billige alternativer til vores kendte danske klassiske retter og med, hvordan de kan udvikle nye spændende retter baseret på bælgfrugter. Og udvalget af bælgfrugter er stort: Lige fra de kendte grønne bønner over linser i flere farver, pintobønner, kidneybønner og kikærter.
Eleverne vil i forløbet også arbejde med de 17 verdensmål: Her rettes fokus især på
- verdensmål 2: stop sult – og
- verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion
Onsdag i uge 19 inviterer eleverne på ”Grundforløb 2 gastronom og ernæringsassistent” inden for til smagsprøver og inspiration til, hvordan vi i hverdagen kan nedsætte vores forbrug af kød. De introducerer gæsterne til bælgfrugter som et godt alternativ til kød og dermed til, hvordan man kan bidrage til at mindske CO2-udledningen.
Initiativet bag Den Grønne Førertrøje
14 grønne partnere viser i 14 uger konkrete eksempler frem på grøn omstilling i Sønderborg Kommune i Den Grønne Førertrøje op til Tour de France. Der er både borgere, virksomheder, foreninger og kommunen, som arbejder med bæredygtighed, klima og miljø, og den brede repræsentation er helt bevidst, da det er grunden til, at Sønderborg-området har succes med den grønne dagsorden.
Med Tour de France i Sønderborg møder verdens største cykelløb verdens grønneste målby. Fra den 23. marts og frem til cykelløbet den 3. juli 2022 præsenterer Sønderborg Kommune et stærkt, grønt førerhold, der skiftevis tager Den Grønne Førertrøje på og viser, hvordan verdens grønneste målby gør en bæredygtig og grøn forskel.
Hver uge præsenteres en grøn førertrøje-partner, der står for en grøn aktivitet. Det kan være et foredrag, rundvisning eller anden begivenhed, der inddrager borgerne. Den Grønne Førertrøje skal inspirere til, hvordan vi i fællesskab løfter den grønne dagsorden.
De 14 grønne fortællinger finder du også som udstilling i shopping center Borgen. Det sker i samme butik, hvor SAABU sælger sine bæredygtige produkter.
Den Grønne Førertrøje udstiller i Borgen fra den 23. marts – 2. juli
Tirsdag – fredag: 12-17
Lørdage: 10-13
Vi glæder os til at se dig!
#greensonderborg #grønmålby #Sønderborg
EUC Syd i Den Grønne Førertrøje
Åbent Hus
Onsdag d. 11/5 fra kl. 12.00-14.00
Sted: EUC-Syd, Hilmar Finsens Gade 18
Mød op og lær om bæredygtig mad sammen med EUC-Syd eleverne.