Snysk

Snysk med flæsk

Snysk er en traditionel sønderjysk ret, som kendes i resten af landet som ruskomsnusk

Snysk er en typisk sommerspise på Als og Sundeved. Alene på øen Als findes der adskillige udgaver af snysk-retten - både en tyk og en tynd model. Til tynd snysk spiser man kødet fra en sidetallerken. I stedet for paneret flæsk kan man også anvende røget snitte, røget skinke, bacon og rødspætter. Det sidste regnes for en søndagsret.

Snysk:

250 g ærter
250 g kartofler
250 g gulerødder i skiver
250 g bønner
25 g mel
25 g smør
1 dl hakket persille
Salt, peber
8 skiver letsaltet flæsk
50 g margarine
1 æggehvide
50 g rasp

Fremgangsmåde:

Gulerødder, kartofler og bønner koges sammen i så meget vand, at det dækker. Efter ca. 12 min. kogning tilsættes ærterne og evt. lidt mere vand. Når alle grønsagerne er møre, jævnes grønsagsvandet med en smørbolle af mel og smør. Smørbollen lægges i i gryden og koger i 3 min., før der røres rundt. Smag til med salt og peber. Vend flæskeskiverne i æggehvide og rasp og steg på panden med margarine. Drys med hakket persille lige før serveringen.