Byens Havn

Sønderborg udvikler sin havn efter plan af Frank Gehry

Den tidligere erhvervshavn i Sønderborg udvikles til en moderne bydel med blandt andet multikulturhus og konferencehotel.

Arbejdet med at forvandle erhvervshavnen i Sønderborg til en moderne bydel tog de første spæde skridt i 2003. Siden 2006 har arbejdet været forankret i Sønderborg Havneselskab A/S, der ejes af Bitten og Mads Clausens Fond, Bjarne Rasmussen Holding og Sønderborg Kommune.

Havneselskabet
@Sønderborg Kommune

Visionen om forvandlingen fik konkret form i oktober 2008, da den verdenskendte arkitekt Frank Gehry præsenterede sin masterplan for havnen. Realdania deltog og støttede denne del af processen.

Visionen for havnen
@Sønderborg Kommune

Arbejdet med at realisere planen er nu i fuld gang. Der er bygget en boligenhed mellem Ewers’ pakhus og Kong Christian X’s Bro, ligesom et visionshus i den nordligste ende af havnen er færdigt og rummer flere virksomheder, bl.a. Telebilling.

Den nye bydel bindes sammen af forskellige byrum og en havnepromenade. Om kort tid tages første spadestik til et nyt hotel, som efter planen står færdigt i 2017 og bliver arbejdsplads for ca. 500 medarbejdere.

Et multikulturhus placeres syd for områdets centrale torv, hvor det skal rumme blandt andet et moderne bibliotek og Sønderjyllands Kunstskole.  Endelig er der skitseret et nyt kollegium og et parkeringshus.

Frank Gehrys masterplan rummer andre muligheder, bl.a. en fodgængerbro over Alssund, men tiden og økonomiske forhold vil vise, om og hvornår vision og virkelighed mødes.

Se mere om Byens Havn her: