• Augustenborg Slot
    Der er offentlig adgang i parken og gården ved Augustenborg Slot

Augustenborg Slot

Augustenborg Slot ved Augustenborg Fjord er et af Danmarks smukkeste og mest historierige barokslotte

Det nuværende Augustenborg Slot blev bygget 1770-1776 af hertug Frederik Christian 1. Det første på stedet blev bygget af hertug Ernst Günther (1609-1689), som havde giftet sig med sin kusine prinsesse Augusta af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg, og det nye herresæde og senere byen blev opkaldt efter hertuginden.

I den tyske tid efter 1864 var slottet en overgang kvindeseminarium, og efter Genforeningen i 1920 besluttede den danske rigsdag i 1929 at indrette et stort sindsygehospital i slottet. Det blev indviet i april 1932. I 2015 er psykiatrien flyttet til nyt byggeri i Aabenraa, og Augustenborg Slot er nu købt af staten, idet regeringen i oktober 2015 har meldt ud, at NaturErhvervsstyrelsen skal flyttes fra hovedstaden og til Augustenborg Slot.

Offentligheden har adgang til slotsparken, gårdspladsen og slotskapellet, der tjener som sognekirke for Augustenborg (link). I parken kan man sidde under det samme lindetræ, som H.C.Andersen yndede at sidde under, da han i sin tid gæstede slottet.
Parken er inden for det seneste årti blevet brugt til koncerter med op mod 10.000 gæster. Slottets havesal anvendes til mindre koncerter.

I et palæ ved slottet findes Augustiana Skulpturpark og Kunstcenter.  Palæet var fra 1820-1843 bolig for Louise Augusta, enkehertuginde og prinsesse -  dronning Caroline Mathildes og kongens livlæge Struenses ”kærlighedsbarn”. Her levede hun farverigt og omgav sig med kunst og flotte officerer.

På Augustenborg Slot findes i dag et lille museum, der i tekst og billeder fortæller slottets og stedets historie, og i juli arrangeres rundvisninger af turistkontoret.

Storegade 2
6440 Augustenborg
Danmark
+45 33 73 08 00
freja@freja.biz